Het beste van het beste

Mark Haayema heeft al heel wat op zijn palmares en maakt van dit boek een bundeling van het beste van zijn werk met gedichten, liedjes en verhaaltjes, geschreven in een taal die heel bevattelijk is voor kinderen. Je kan ze lezen of beluisteren want er hoort ook een cd bij. Een erg aanstekelijke verzameling geschikt voor iedereen, en in het bijzonder voor diegenen die nog steeds (diep vanbinnen) kind zijn.

Sinds 2011 kennen we Mark Haayema als schrijver van kinderboeken, maar hij houdt zich ook nog met andere dingen bezig. Zo werkt hij bijvoorbeeld mee aan jeugd-tv-series, schrijft hij teksten voor kinderliedjes en jeugdtheatervoorstellingen. Zijn stem leent hij wel eens uit aan een tekenfilmfiguur en hij doet nog zoveel meer.

Op de cd horen we wel zijn teksten, maar niet zijn stem. De stemmen die je hoort zijn niet die van onbekenden. Onder andere Aart Staartjes, Youp van ’t Hek, Marc-Marie Huijbregts, André van Duin en Herman van Veen zijn te horen.

De onderwerpen zijn even gevarieerd als de manier waarop ze vorm worden gegeven. Werkelijk alles kan aan bod komen: strontvliegen, een jazzy kuiken, een demente oma, fantasieverhaaltjes, een meisje met het syndroom van down of een slaapversje. Stuk voor stuk zijn de teksten sterk in hun eenvoud. Zonder moeilijke woorden of ingewikkelde beeldspraak komt elk onderwerp tot zijn recht. Ze beroeren, ze ontroeren, ze laten lachen, ze laten bewegen, kortom ze doen wat met je.

De prenten in het boek komen van verschillende handen. Tjarda Borsboom en Job van Gelder zorgden voor de meeste illustraties, maar ook Noëlle Smit, Wouter Tulp en nog vier anderen werkten hieraan mee. Het is onmogelijk om hen allemaal op dezelfde manier te beoordelen. Er is hier dus een grote variëteit aan stijlen aanwezig. De sfeer die de prenten uitstralen, past wel telkens bij de tekst.

Het boek is een aanrader voor iedereen die met open blik in het leven staat en hoopt dat de generaties na hem of haar dat ook zullen doen.