Het boek zonder tekeningen

Hebt u het YouTube-filmpje al gezien van schrijver/acteur B.J. Novak die zijn nieuwe kinderboek voorleest aan een groep kinderen? In een mum van tijd ging het filmpje de wereld rond. Met meer dan 2.400.000 weergaves had ik echt veel verwacht van ‘Het boek zonder tekeningen’, maar helaas heb ik me daar schromelijk in vergist.
Door de fluo-oranje kaft valt het boek zeker op (ook al heeft het dus geen tekeningen) en ook de lay-out is best oké, maar inhoudelijk vond ik het niet veel soeps. Als voorlezer moet je alles zeggen dat in het boek staat, ook al is het nonsens, en dat is eigenlijk het originele element in dit concept. Maar een groep kinderen aan het lachen maken met woorden als poepiekont en apensmoeltje is natuurlijk niet zo moeilijk. Er zit niet echt een duidelijke lijn in dit ‘verhaal’, het is eerder een verzameling van grappig bedoelde ideeën of uitspraken die weinig met elkaar te maken hebben.
'Het boek zonder tekeningen' is een leuke gadget, een fijn experiment om in een klas kleuters uit te testen. Ongetwijfeld zal dit boek hun aandacht trekken en je zal ze zeker en vast aan het lachen krijgen. Als voorleesboek voor thuis is het minder geschikt en ook oudere kinderen zullen eerder hun wenkbrauwen fronsen dan lachen.

Internetlinks:

Novak leest voor: https://youtu.be/cREyQJO9EPs?t=10

Wim Helsen leest voor (Nederlandse vertaling): https://youtu.be/QT_gCuv3WNQ