In het bos

Mijn eerste survival-groeiboek

Sem en Noor nemen ons mee tijdens hun tocht door het bos. Als beginnende lezer kan je groeien in dit AVI-groeiboek. Alle verhaaltjes hebben hetzelfde thema, namelijk het bos. Sem en Noor trekken er samen, zonder ouders, op uit. Ze nemen een rugzak mee met een mes, een pet, een jas, een slaapzak. Ze kennen de weg want Sem kent het bos en las er al veel over. Per leesniveau lees je de avonturen van beide kinderen. De verhalen zijn aangepast per niveau. De verschillende niveaus zijn makkelijk herkenbaar aan de specifieke kleur waarin ze zijn gegroepeerd. Elk leesniveau bevat drie verhalen. Tussen de verhalen door leer je tips en weetjes over het leven in het bos (hoe mieren leven en waarom het gif pijn doet, hoe je een hut bouwt, een vuur maakt ...) Op het einde van elk leesniveau staan de weetjes verzameld. Bij het eerste niveau blijft dat beperkt tot de dieren die er leven. Later lees je wat wel en niet mag in het bos, wat je moet kunnen om te overleven in het bos ... Naarmate het leesniveau hoger wordt, wordt het verhaal spannender. Sem en Noor verdwalen en proberen te overleven door een kompas te maken, te meten hoeveel tijd er nog is voor de zon ondergaat, wat je moet doen bij onweer of als je een gevaarlijk dier tegen komt. Dat zijn allemaal leuke weetjes. De bladspiegel raakt meer en meer gevuld maar het grote lettertype zorgt voor een vlot leestempo. Omwille van de verschillende niveaus is het verhaal soms langdradig. De woordenschat is nog beperkt. Het is niet eenvoudig om hier een mooi en spannend verhaal mee op te bouwen.

Vooraan vind je een duidelijke inhoudstafel. Daarin staat de titel van de verschillende verhalen gegroepeerd per leesniveau.

De layout is verzorgd. De illustraties zijn eenvoudig in bruin-groene tinten. Ze passen bij het thema. Ieder kind kan op z'n eigen niveau starten in dit boek. Tegelijkertijd word je geprikkeld om op een hoger niveau te lezen. Een fijn boek om in het eerste leerjaar te hebben.