Het dierenvriendenboek

Vriendenboekjes: geen idee hoeveel ik er invulde in mijn kindertijd. Ik had er zelf ook een aantal, ik bewaarde ze en zo af en toe blader ik er nog eens door. Dat zijn altijd fijne en zelfs grappige momenten.

Jesse Goossens en Marieke ten Berge lijken me dit gevoel te herkennen. Samen brachten ze dit dierenvriendenboek uit waarin ze maar liefst 75 bekende en minder bekende dierentuinbewoners lieten “schrijven”. Elk dier kreeg één pagina met dezelfde vragen voorgeschoteld. De volgende vragen werden steeds kort beantwoord: ik heet – mijn officiële naam – Ik ben een – ons aantal – status – hier woon ik – zo groot ben ik – ik weeg – zo oud word ik – pootafdruk. De antwoorden daarop staan steeds bovenaan de bladzijde in een kadertje.

De volgende vragen kregen een uitgebreider antwoord: Mijn lievelingseten – ik word opgegeten door – mijn topsnelheid – zo leef ik – mijn geheime wapen – mijn superkracht – mijn grootste bedreiging – dit moet je echt nog van me weten. Door gebruik te maken van steeds dezelfde vragen wil je doorlezen en vergelijken. De weetjes zijn echt leuk. De gebruikte taal is zeer behapbaar en toegankelijk. De vormgeving is mooi uitgebalanceerd wat allemaal bijdraagt tot een mooi geheel. 

Er wordt gebruik gemaakt van een overzichtelijke bladspiegel. De illustraties zijn duidelijk, niet de druk of te groot en geschilderd in een aangenaam kleurenpalet. Het ene dier vind ik wel beter geslaagd dan het andere. De dieren zijn niet de gekende olifant, zebra of neushoorn, maar de azuurvlinder, de kroeskoppelikaan of de Sumatraanse tijger. Als lezer word je dus zeker uitgedaagd om nieuwe diersoorten te leren kennen. Dit boek hoef je niet van bladzijde 1 tot bladzijde 92 te lezen, maar je kan het ook gewoon openslaan en kriskras lezen.

Dierentuin Diergaarde Blijdorp werkte ook mee aan dit boek. Achteraan vind je naast een duidelijk register en een woordenlijst ook nog uitleg over natuurbehoud, het werk van dierentuinen en tips over wat je zelf kan doen om de natuur te beschermen.

Een ideaal en overzichtelijk boek voor dierenvrienden.