Het is een zachte dag vandaag

'Een boek is net een tent waarin jij in je eentje op vakantie bent' wat een prachtige start van deze gedichtenbundel. Het is maar één vers van het gedicht, maar het zegt zo veel. En wanneer je dan ook nog een getrakteerd wordt op een fijne illustratie ernaast, wordt het een zeer fijne leesbeleving.

Op de verdere pagina's fungeren de illustraties meestal als fijne achtergronden bij de gedichten, maar steeds met zachte vriendelijke kleuren die het boek een aangenaam karakter geven. De tekeningen op zich zijn zeer eenvoudig, zowel wat de stijl als wat het onderwerp betreft. Toch vertalen ze de woorden goed naar gevoel (zoals bij het gedicht Knuffel waar een ijsbeer een secretarisvogel knuffelt: prachtig afgebeeld tegen een intens donker blauwe achtergrond. Fijn dat het ook eens een ander dier mag zijn dan bijvoorbeeld een konijn dat iedereen kent). De onderwerpen van de gedichten zijn heel verschillend, gaande van punten op school, tot denken aan bomen, over je alleen voelen tot talent hebben. Elke keer zeer herkenbaar gemaakt voor kinderen, maar toch steeds met een doordenkertje, een opmerking die je tot denken of filosoferen aanzet. 'Ik heb nog geen ochtend gegeten, zegt een meisje in de trein en ik vraag me af: zou ochtend lekker zijn?'

Een boek dat je regelmatig eens vastneemt, waarin je een paar gedichten leest en weer weglegt, om op bepaalde momenten terug te grijpen naar sommige zeer ontroerende woorden: "ik zocht mezelf, maar vond de wereld, ruim en weids". Hoe mooi is dat?. Je zou willen dat de wereld een beetje meer op een gedicht van Rian Visser leek tegen een warme achtergrond van Janneke Ipenburg.