Het fabuleuze leven van Aesopus

In het oude Griekenland, meer dan 2500 jaar geleden, vertelde slaaf Aesopus verhalen. Die verhalen zorgden ervoor dat hij op subtiele en indirecte wijze boodschappen kon overbrengen aan meesters of medeslaven. Zo kon hij op een symbolische manier alles vertellen wat hij maar wou, wat voor een slaaf in die tijd niet evident was. Slaven werden namelijk de mond gesnoerd als ze te kritisch waren of problemen aan de kaak stelden. Door zijn verhalen kon Aesopus zich bevrijden van zijn meester en vervulde zo zijn enige wens: vrijheid. De fabels van Aesopus worden vandaag nog altijd verteld en zijn in dit boek verzameld. Maar vergis je niet: dit is niet zomaar een verzamelwerk, maar eerder een fabuleus, majestueus en gracieus voorleesboek!

De fabels worden afgewisseld met het verhaal van Aesopus, wat van het boek een coherent en meeslepend verhaal maakt. Voeg daar nog eens de excellente vertaling van de fabels aan toe en de mythische illustraties waarin je kan wegdromen, en alle ingrediënten zijn aanwezig voor dit vijfsterrenboek! De fabels zijn kort en herkenbaar, waardoor de essentie van de fabels goed naar voren komt. Het bredere verhaal van Aesopus zorgt dan weer voor een goede omkadering van de fabels.

Gedetailleerde illustraties hebben soms de valkuil dat ze chaotisch, overweldigend en onoverzichtelijk overkomen. Pamela Zagarenski toont dat het anders kan. Elk detail is een streling voor het oog en visualiseert het fabelachtige scenario van het boek. Voor wie op zoek is naar de absolute meesterwerken bladert best meteen door naar het einde van het boek. Daar worden de verschillende dieren uit de fabels samen met Aesopus afgebeeld aan een woordentafel. Ook de woordenvlucht – enkele bladzijden ervoor – is een voltreffer.

Dit boek doet denken aan de dierenverhalen van Toon Tellegen of aan het verhaal van De kleine prins, en kan gerust in het rijtje van deze toppers staan. Tegelijkertijd zijn de fabels voor zowel jong als oud herkenbaar, aangezien hedendaagse kinderfilms en -boeken op deze verhalentraditie gebaseerd zijn. Dat je in dit meesterwerk ook nog eens de deugden van het leven leert kennen, is mooi meegenomen!