Het feeënwoud

Het Feeënwoud is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In 1917 namen twee nichtjes (Elsie en Frances) enkele foto's van elfjes in het woud van Cottingley. De schrijver Arthur Conan Doyle maakte er een omstreden artikel rond. Sommige lezers geloofden het verhaal en sommige niet. Begin jaren 80 gaven de meisjes toe dat ze de elfjes uit karton sneden voor de foto's, maar Frances bleef beweren dat één van de vijf foto's wel echt was. We zullen het nooit weten ...

In het boek staat de 13-jarige Lily centraal. Ze is een vrolijke meid wiens ouders recent gescheiden zijn. Ze moet verhuizen naar een huis vlakbij haar oma. Het is een rustig, saai dorpje. Haar beste vriendin is achtergebleven bij haar oude huis en ze verveelt zich. Als oplossing gaat ze ronddwalen in het bos. Daar ontmoet ze magische elfjes. Haar oma schijnt er meer over te weten en haar klasgenoot Liam is ook erg geïnteresseerd. De negatieve noot van het verhaal komt van andere leerlingen Mitch en Harvey, en hun vader die een journalist is. Die willen de elfjes stelen en met de primeur gaan lopen.

Het ontwerp van de cover en de verfijnde titels bij de hoofdstukken passen helemaal in het plaatje. 

Voor kinderen van 8 jaar kan de zoektocht naar de elfen en het stelen ervan best wel spannend zijn. Voor oudere kinderen, vanaf de leeftijd van het hoofdpersonage, is het te eenvoudig. Er zijn wel enkele linken naar de hedendaagse leven, bijvoorbeeld Lily die fan is van Ed Sheeran. Maar de rest is eerder ouderwets en voor de hand liggend.