Het geheim van de vallei
Dit verhaal start in september 1939. De Tweede Wereldoorlog nadert en om aan de bombardementen te ontkomen, worden Londense kinderen tijdig geëvacueerd. De twaalfjarige Jimmy en zijn zesjarige broertje Ronnie maken deel uit van de groep kinderen die de komende periode in een stil mijnwerkersdorp Llanbryn zal doorbrengen. Het echtpaar Davies, bij wie ze verblijven, biedt hen een eenvoudige maar warme nieuwe omgeving. Voor Ronnie is dit kader helend, hij voelt zich vrij snel thuis. Jimmy heeft het daarentegen moeilijker om zich aan te passen. Als hij merkt dat zijn beste vriend Duff aansluiting vindt bij een stel rotjongens uit het dorp, voelt hij zich eenzamer dan ooit. Omdat naar school gaan nog niet mogelijk is, verkent Jimmy in z'n eentje de buurt. Tijdens één van die zwerftochten ontdekt hij een schedel in een boom. Een mysterie dat Jimmy vastbesloten opgelost wil zien. Daarbij krijgt hij onverwachts de hulp van Florence, het meisje dat in Londen bekend was om haar vuil en armoedig voorkomen maar dat zich hier in Wales ontpopte tot een fris en vooral stoer bondgenootje.
De cover van het boek lijkt op het eerste zicht een beetje ouderwets en misschien ervaren lezers het verhaal ook zo. Maar voor wie ervan houdt om zich te verplaatsen in de beleving van de personages, is dit een boeiende en tevens realistische reis naar een andere tijd en een andere streek.
Vanuit het standpunt van de jonge Jimmy beschrijft Lesley Parr de evolutie die de jongen doormaakt. Angst voor het onbekende, boosheid en eenzaamheid maken langzaam plaats voor vertrouwen en begrip. Deze emotionele ontwikkeling verweeft ze in een vlot leesbaar verhaal waarin herkenbare personages en handelingen de inleving verhogen. Het contrast tussen goed en kwaad is voor jonge lezers helder in de verbroken vriendschap tussen Jimmy en Duff en vooral in de vijandigheid waarmee Duffs nieuwe vrienden hem benaderen. Subtiel brengt Parr daarmee ook de vooroordelen waarmee evacuatiekinderen te maken krijgen binnen in het avontuur. Daarnaast biedt ze lezers ook een blik op het harde mijnwerkersbestaan en de gluiperige wijze waarop volwassenen met elkaar omgaan.
De spanning die het oplossen van het schedelmysterie met zich meebrengt, krijgt ook aandacht in de illustratie van de boom, die elke nieuw hoofdstuk inleidt. Wie goed kijkt, ziet hoe kleine details uit het verhaal de tekening aanvullen. De ontknoping van het mysterie is er plots en lijkt heel toevallig. Maar wie verder denkt, zal vaststellen dat ook deze oplossing op reële wetenschap berust.
Het klassieke verhaalpatroon en de knap opgebouwde spanning maken dit vlot geschreven historisch verhaal heel toegankelijk voor een breed jong lezerspubliek. De fijne doordachte taal, de verbondenheid tussen de broers, de constructieve dialogen tussen de volwassenen en de beide jongens geven het verhaal een extra dimensie. Ze maken het ook aantrekkelijk voor wie niet meer tot de lezersdoelgroep behoort.