Het geheim van de Youtube-ster

Flo haar zus, Iris, is een populaire Youtube-ster. Met meer dan 15.000 volgers is ze één van de meest bekende vloggers van het land en wordt ze overal herkend. Zoals de meeste vloggers, neemt ze elke dag een selfie, daagt ze zichzelf uit met verschillende challenges en maakt ze leuke reisfoto’s. Flo daarentegen krijgt veel minder aandacht, haar leven is een pak saaier en ze is alles behalve een ster. Ook thuis merkt ze dat haar ouders veel meer aandacht hebben voor Iris dan voor haar. Wanneer Flo erachter komt dat Iris haar Ibiza-filmpjes niet in Ibiza, maar in Drenthe zijn opgenomen, wil Flo wraak nemen. Ze onthult op haar eigen Instagram hoe Iris haar eigen volgers voorliegt en dat ontaart in een zussen- en vlogger-ruzie. Dat Flo op die manier zelf een vlogger zou worden, had ze helemaal niet verwacht. Voor ze het goed en wel beseft, maakt ze elke dag filmpjes, maar dan wel op een andere manier dan haar zus. Flo wil tonen hoe het echte leven is, door haar leven te filmen zoals het is. Benieuwd of de zussen elkaars concurrenten of collega’s zullen worden …

Het thema sluit aan bij wat jongeren vandaag vaak ervaren. De druk om geliefd te zijn is groot, zeker op sociale media. Vele jongeren dromen van een leven als vlogger, maar in dit boek worden ook de nadelen benoemd. Telkens opnieuw een interessant, leuk én uitdagend leven moeten leiden en te moeten filmen, zorgt voor onzekerheid en zelfs psychische problemen. Dat ervaart ook Iris in dit boek. Dat het boek dus aansluit bij wat vandaag bij jongeren leeft, staat buiten kijf. 

Dit leesboekje is goed geschikt om het lezen van kinderen verder in te oefenen. De taal is gemakkelijk en leest vlot. De verhaallijn is echter voorspelbaar en mist wat originele wendingen. Ook de illustraties missen creativiteit en blijven beperkt tot een eenvoudige tekenstijl. Hoewel het boek bij kinderen en jongeren zeker zal aanslaan, blijft de diepgang en inhoud van het boek eerder op de vlakte. Het geheim van de Youtube-ster deed een spannend verhaal vermoeden, maar kan die verwachting niet helemaal inlossen.