Het geheim van Sinterklaas

Het geheim van Sinterklaas is geen klassiek sinterklaasboek. Het verhaal gaat over een grootvader en een kleinzoon die elkaar missen. Wat is dit plots actueel.

De jongen Rik schrijft brieven aan de Sint. Hij wil weten wat het geheim is van Sinterklaas. Is hij echt 874 jaar? En hoe heeft hij dat gedaan, zo oud worden? Rik wil dit zo graag delen met zijn vake die erg ziek is. Sinterklaas schrijft grappige, warme maar ook eerlijke brieven terug.

Het wordt de volwassen lezer snel duidelijk dat het eigenlijk opa is die antwoordt. De brieven gaan over twijfels, afscheid nemen en mooie herinneringen. De prachtige illustraties van Tim Van Den Abeele zijn beelden van opa en Rik in betere tijden.

Het atypische formaat van het boek doet denken aan een dagboek of notitieboekje. Dat is leuk gevonden. De lay-out van de brieven is minder verzorgd dan die van de prenten.

Dit is een mooi, warm boek over afscheid nemen en terugkijken naar wat goed was. Het echte geheim van Sinterklaas blijft ondertussen voor jonge lezers goed bewaard.