Het geheime leven van snot

Het geheime leven van snot is het tweede boek van de Spaanse Mariona en volgt op 'het geheime leven van virussen'.  Mariona wil op een eenvoudige, begijpbare manier kinderen informeren over wat nu eigenlijk snot is, waarvoor het in ons lichaam aanwezig is en hoe je er vanaf geraakt. 

Kinderen kunnen het niet zelfstandig lezen. Daarvoor is er te veel gespeeld met het lettertype. De lettergrootte komt ook niet overeen met het niveau waarop de informatie wordt aangeboden. Elke bladzijde behandelt één vraag of stelling zoals 'Waaruit bestaan snotjes?' en 'Wat zegt de kleur van je snot?'. Er wordt zelfs de vraag gesteld of dieren ook hun neus snuiten. Achteraan vind je een aantal stellingen die jij moet beoordelen met juist of fout. Raar is dat er eerst nog geschreven wordt over de frequentie van verkoudheden bij kinderen en het volume snot dat je produceert en dan pas de antwoorden worden gegeven. 

Het is een prentenboek, de illustraties domineren, maar spreken mij niet aan: ze zijn statisch, maar het geheel oogt ontzettend druk. Daartussen wordt de tekst verspreid over de bladzijde geplakt. Wat mij ook stoort is dat je niet precies kunt zeggen voor welke leeftijd dit boek is gemaakt. Enerzijds wordt er uitgelegd hoe je je neus moet snuiten (doe je mond dicht, blaas door je neus, vang het snot op in een papieren zakdoekje) en anderzijds komen woorden als infectie, glycoproteïnen en de buis van Eustachius ook vlotjes voor.