Het geluk van Schildpad

Op de schutbladen kijk je reeds verrast naar een sfeervolle compositie van eenvoudige bomen met daartussen dartele vogeltjes tegen een hemels blauwe achtergrond. Je voelt aan dat dit boek iets bijzonders te bieden heeft. Op de volgende prent zie je Schildpad mijmerend aan het vissen en krijg je, sober geschikt, het aanbod van de inhoud: zeven woorden. Elk woord staat voor een verhaal. Bij het eerste verhaal ontdek je hoe schildpad bij elk dier dat hij tegenkomt iets moois of bijzonders vertelt. Tegen de kikker zegt hij “Wat spring jij toch mooi”, waarop de kikker wat verlegen en beduusd reageert. Ook bij de volgende dieren krijgt de Schildpad dezelfde reactie. Hij vindt de reacties wat raar. Het is Uil die Kikker uitlegt dat hij complimentjes geeft. Wanneer Schildpad hem vertelt “Wat kun jij ontzettend goed moeilijke woorden bedenken” is Uil juist heel blij. Schildpad voelt zich licht en kleurt helemaal rood, zo dankbaar is hij.

De vormgeving treft door de eenvoud en verrast telkens door de knappe compositie. Illustraties en tekst vormen één mooi, poëtisch geheel. De prenten zijn heel expressief en met enkele treffende details voelt de kijker precies goed aan hoe de dieren zich voelen. De combinatie van eenvoudige collage- en tekentechnieken en de pastelkleuren vormen een harmonieus geheel en roepen een bijzondere sfeer op. Vooral de tekst ontroert: die sluit heel mooi aan bij de illustraties. Er is over elk woord goed nagedacht, de woordkeuze is treffend. Het is fascinerend hoe de schrijfster, fijngevoelig en toch zo raak, eenvoudige woorden een diepere betekenis geeft, zoals wanneer Schildpad aan Mier vraagt waarom hij zo een haast geeft, repliceert Mier: “ik moet eten zoeken, takjes sjouwen, mierenhopen bouwen. Ik heb geen tijd voor rustig aan”. Deze enkele korte zinnetjes typeren precies het drukke leven van de mier.

De verhaaltjes gaan over eenvoudige belevenissen zoals een feestje, maar telkens wordt de diepere betekenis helder en heel logisch gebracht zodat eenvoudige woordjes als 'mooi', 'precies goed' of 'geluk' origineel en knap verduidelijkt worden. De schrijfster brengt, op een heel plezierige en verfrissende stijl, hoe intens de betekenis van eenvoudige woorden kunnen beleefd worden. Zo brengt ze het woord 'mooi' in meerdere betekenissen: Schildpad ontdekt hoe mooi het bos is wanneer hij alles bekijkt vanuit de hoogte of hoe mooi het is wanneer rups zich ontpopt als een prachtige vlinder.

Dit prentenboek is een echt pareltje, het treft door een ontroerende zachtheid, schoonheid en harmonie.