Het geval Galileo

De hoorspelen van het Geluidshuis hebben eigenlijk geen reclame meer nodig. Ze staan steeds garant voor een grappig luisterverhaal, afgewisseld met originele liedjes. Dit hoorspel is een co-productie van het Geluidshuis en 2 humanistische organisaties (Hujo en deMens.nu). Het vertelt het levensverhaal van de grondlegger van het humanisme: Galileo Galilei. 

Galileo is een briljante leerling. Onder druk van zijn moeder gaat hij geneeskunde studeren, maar zijn hart ligt bij wiskunde en natuurkunde. Hij stelt dingen altijd in vraag en doet graag zelf experimenten. Uiteindelijk wordt hij toch docent wiskunde, tot onvrede van zijn moeder. Hij wordt wereldberoemd door de telescoop uit te vinden (of te verbeteren zoals hij zelf zou zeggen) en richt zijn aandacht daarmee op de hemel met de sterren en planeten. De astronomie laat hem daarna niet meer los. Dit brengt hem in conflict met de Kerk. Galileo kan bewijzen dat de aarde rond de zon draait en niet alles rond de aarde, zoals in de Bijbel staat. De Kerk is woedend en legt hem het zwijgen op. Hij mag niets meer publiceren en krijgt zelfs huisarrest. Gelukkig voor ons werden zijn ideeën wel gepubliceerd en nog steeds gebruikt als basis van de moderne wetenschappen. Galileo leert ons het belang van zekerheden in vraag durven stellen en vrij denken. En ook dat is vandaag nog steeds, meer dan ooit zelfs, belangrijk.

Dit verhaal past helemaal in de stijl van het Geluidshuis. We ontmoeten heerlijke personages, gespeeld door steengoede acteurs als Tom Vermeir en Ella Leyers. Ook humor ontbreekt niet, zowel in de gesproken tekst als in het bijhorende boek. Zalig, die eerste zin: ‘Galileo, de grondlegger van een belangrijk aantal buisvakken op school’. We krijgen een mooi levensverhaal met waarheidsgetrouwe elementen, maar er wordt ook vaak een loopje genomen met de waarheid: Galileo als uitvinder van de pizza Calzone bijvoorbeeld. Dat stoort niet omdat het boek niet pretendeert een geschiedkundig correct levensverhaal te willen vertellen. Wel een verhaal dat groot en klein boeit en Galileo de aandacht geeft die hij verdient.