Het grote beroepenboek van Fiep

Dit boek bevat heel wat verschillende beroepen: van schoenmaker tot boswachter, van kapitein tot goochelaar. Gekende en minder gekende jobs komen aan bod, gebundeld per thema zoals winkel, zorg, studiebollen, uniform, aan het stuur en nog meer. De kenmerken van de beroepen worden eerst op serieuze toon uitgelegd en daarna gaan we in op een specifiek beroep, via vrolijke rijmpjes en tekeningen van Fiep Westendorp. Aan het eind staat er nog een lijst van verdwenen beroepen met meer informatie zoals kolenboer, scharensliep, melkboer ... Dat is zeker een interessante aanvulling. 

De traditionele rollenpatronen tussen man en vrouw worden af en toe doorbroken, bijvoorbeeld met een vrouwelijk bouwvakker en dergelijke. Dat noteer ik als positief punt. Maar er is in de illustraties zo goed als nergens sprake van personages met een andere huidskleur dan wit. Bovendien vind ik de 'droge' inleiding per thema haaks staan op de leuke versjes. Het nut van elk beroep wordt zoveel mogelijk naar voren geschoven en toch mist het geheel wat diepgang. 

De tekeningen van Fiep, waar ik doorgaans fan van ben, waren ook niet altijd even mooi of gelijkmatig uitgewerkt. Soms met dunne lijnen en soms dik aangezet. Het is duidelijk een bundeling van tekeningen doorheen de jaren die niet speciaal voor dit boek zijn getekend. Daardoor komen de pagina's rommelig over. 

Het concept is leuk, maar als voorlezer blijf je op je honger zitten.