Het grote boek van kleine beestjes

Het is feest! Eric Carle, u weet wel, de kinderboekenschrijver en illustrator van Rupsje Nooitgenoeg die al vijftig jaar lang de meest prachtige boeken voor kinderen van alle leeftijden maakt, is negentig jaar geworden. In ‘Het grote boek van kleine beestjes’ verzamelt hij vier inspirerende verhalen over zijn favoriete insecten. Deze feesteditie begint met een verwelkoming door Eric Carle waarin hij uitlegt hoe hij de insecten als metaforen voor kinderen ziet. ‘De spin die het te druk had’ gaat over werken, ‘De krekel die niet tjirpen kon’ gaat over liefde, ‘De knappe kniptor’ gaat over doorzetten en ‘Het eenzame vuurvliegje’ gaat over ergens bij horen.

‘Het is avond en de zon gaat onder. Een klein vuurvliegje wordt geboren. Hij vouwt zijn vleugeltjes uit en vliegt de donkere lucht in.’ Elk verhaal begint met een kennismaking met het insect. Je wordt als lezer uitgenodigd op het avontuur dat dit kleine beestje aangaat. Dankzij de verschillende ontmoetingen die volgen, treedt er herhaling op. De herkenning maakt het voor jonge kinderen leuk om het verhaal te volgen en mee te vertellen. Uiteindelijk is het doel bereikt en wordt het verhaal mooi afgerond.

Na elk verhaal worden we getrakteerd op een puzzel in thema. Kan jij alle vliegen vangen in het doolhofweb? Daarna volgt een lekker recept waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je het lekkers op je bord of in je glas tovert. Hoe zouden bananenzonnetjes en een lichtgevende smoothie smaken? Ten slotte worden we uitgedaagd met een heus knutselwerk. Weet jij hoe je een vuurvliegje kan maken? De vier verhalen zijn om van te smullen, maar de puzzels, recepten en knutselopdrachten maken deze feesteditie extra speciaal.

De illustraties zijn in de herkenbare stijl van collages met verf gemaakt waardoor ze aantrekkelijk zijn. Het verhaal met de tekeningen kan zowel jong als oud bekoren. Menig ouder en grootouder zullen samen met hun (klein)kinderen kunnen genieten van deze verhalen en activiteiten.