Het grote boek van onze moestuin

Heb je zin om samen met kinderen een moestuin aan te leggen? Dan helpt dit boek je zeker en vast op weg. Thematisch en per seizoen wordt er in klare taal én beeld duidelijk gemaakt hoe je aan de slag kan gaan.

Vooraan geeft Blanca Millán een duidelijke indeling weer van het boek. In 23 onderverdelingen komt zowat alles aan bod wat met (moes)tuinieren te maken heeft. Kleine bedenking daarbij: er staat telkens de pagina vermeld waar je de info kan vinden. Dat is pas handig als het boek ook effectief paginanummers zou hebben. Vergeten werk?

Eerst wordt er duidelijk gemaakt dat het om een biologische moestuin gaat. Dat wil zeggen dat er op een duurzame en milieuvriendelijke manier gezaaid en gepland wordt. Geen chemische hulpmiddelen dus want zonder is gezonder! Eerst krijgen we wat uitleg over de basisvoorwaarden. Denk aan tips voor het kiezen van de juiste plek, het juiste tuingereedschap, de juiste indeling en het maken van compost. Vervolgens wordt er per seizoen uitgelegd wat je waar kan zaaien en oogsten. Tips om ongedierte te bestrijden kan uiteraard ook niet ontbreken. Tenslotte komen we te weten hoe we zaden kunnen opvangen en bewaren zodat alles weer opnieuw kan beginnen.

Het is een leerrijk boek dat met korte stukjes tekst de inhoud in duidelijke taal overbrengt. De illustraties benadrukken de tekst. Toch moet er hier en daar kritisch gekeken worden naar de verschillen in beleving tussen Galicië en Vlaanderen. Het klimaat is niet hetzelfde en dat maakt een tuin met een citroenboom of sinaasappelboom net dat tikje minder geloofwaardig. Toch staat er hier en daar vermeld wat men moet doen wanneer je in een kouder klimaat leeft. Voor het maken van compost is de informatie hier correcter. Theezakjes en wol-restjes zoals in het boek gesuggereerd wordt, horen er niet echt in thuis.

De familie die in het boek voorgesteld wordt is erg traditioneel: een blank gezin met twee kinderen (mama, papa, zoon en dochter) die bij oma en opa de mosterd halen voor het tuinieren. Misschien een gemiste kans om wat meer diversiteit te tonen?

Het is een b(l)oeiend boek met tips die met enige kritische zin toegepast kunnen worden bij ons.