Het grote Fiep kijkboek

Leve Fiep!
Het belang van het illustratiewerk van Fiep Westendorp is onmogelijk te overschatten; zo’n standaard heeft het gezet in de Lage Landen. Hoeveel tekeningen je ook van illustratoren hebt gezien, eentje van Fiep herken je meteen, zo uniek en herkenbaar is haar stijl. Net zo uniek als Jip en Janneke, die creatie van Annie M.G. Schmidt waar zij haar stempel - of beter tekenpen - op drukte.
Een feest dus om dit grote Fiep-kijkboek open te slaan, een boek waarvoor men een greep deed in het uitgebreide oeuvre van de tekenares. Diverse onderwerpen komen aan bod, gaande van spelletjes over muziek tot de seizoenen. Vrijwel steeds wordt er een dubbele pagina voorzien voor elk thema; pagina’s die soms gevuld zijn met afzonderlijke tekeningen, soms met één grote illustratie waarop best wel wat te ontdekken valt.
Tuurlijk kan je aanhalen dat sommige tekeningen ietwat gedateerd zijn: de burgemeester oogt wat oubollig,het tv’tje is niet meer van de jongste en enkele auto’s lijken wel oldtimers. Maar ach, dat maakt deel uit van de charme. Je kan je afvragen waarom moederdag wel en vaderdag niet vermeld wordt bij de feesten, maar daar staat dan weer wel een geëmancipeerde timmervrouw tegenover.
Een feest is dit boek zeker, dus nogmaals: Leve Fiep!