Het grote kippenboek
In dit letterlijk en figuurlijk grote kippenboek leer je werkelijk alles over kippen: hun afstamming en evolutie, lichaamsbouw, voortplanting, voeding, vijanden, geluiden, gedrag. Maar ook hoe kip over de hele wereld wordt klaargemaakt, zegswijzen die het woord ‘kip’ bevatten, en hun plaats en betekenis in verschillende godsdiensten. Het boek sluit af met een overzicht van rassen. En overal daartussen ontdek je nog honderden weetjes.
Waw, nooit eerder heb ik zoveel informatie over de kip bij elkaar gezien! En dan nog op zo’n leuke manier gepresenteerd... Het begint met de inleiding, die als een geweldige appetizer functioneert. Niet om je eetlust op te wekken, wel je zin om te beginnen lezen en alles te weten te komen over dit grootse dier van maar drie letters. Diezelfde tone of voice houdt het hele boek aan en maakt dat je vlot doorleest. Humor speelt daarbij een cruciale rol, zoals bijvoorbeeld in de treffende beschrijving van een kip in de rui: “In die tijd legt ze geen eieren en staat haar kam er bleekjes bij, ze lijkt klaar om van ellende in een ketel bouillon te springen.” Evelien De Vlieger slaagt erin je het gevoel te geven dat ze de hele tijd tegen je spreekt, in eenvoudige woorden, verhalend, met een onmiddellijke verklaring van mogelijk moeilijke woorden als ‘fossiel’. De regelmatige vergelijking met de mens wekt ook je nieuwsgierigheid, en groot is je verbazing wanneer die in het voordeel van de kip uitvalt. Hoe verrassend is het bijvoorbeeld te lezen dat kuikens niet alleen tot vijf kunnen tellen, maar zelfs ook optellen en aftrekken. Ook de talloze weetjes zijn een plezier om te lezen, over Miracle Mike die na zijn onthoofding nog achttien maanden rondliep, of de broedmachine van de oude Egyptenaren. Die weetjes leiden hier en daar ook naar leuke zijwegjes, zoals de de cantharel, het kapsel of metselwerk wanneer het over de hanenkam gaat.
De realistische en zeer gedetailleerde illustraties zijn het resultaat van een titanenwerk. Achterin het boek lees je in welke stappen de linosneden tot stand gekomen zijn. Kunststukjes kunnen het zeker genoemd worden, maar ze ogen wel wat hard en agressief, en kunnen mogelijk wel als eng ervaren worden.