Het grote niet te vermijden verhalenboek

Standaard wordt als kinderboekenweekgeschenk (in Nederland) een verhaal geschreven door een Nederlandse auteur. In 2022 was dit voor de eerste keer niet het geval. Als reactie daarop stuurde uitgeverij Lemniscaat een mailtje naar hun auteurs met een warme oproep om een bijdrage te leveren: een bijdrage aan deze verhalenbundel. In totaal kropen 33 auteurs zoals onder andere Pieter Koolwijk, Jan Terlouw, Mireille Geus, Tjibbe Veldkamp en Mathilde Stein in hun pen. En ze creëerden elk iets, speciaal voor deze verhalenbundel.

De inzendingen gaan allemaal over dingen die je niet kan vermijden in je leven. Het gaat over verliefd zijn, over bedrogen worden, over afscheid nemen. Het gaat over familie, vrienden, huisdieren en buren. Ze deden me glimlachen, huiveren en vooral genietend lezen. Een geslaagd initiatief van uitgeverij Lemniscaat, waardoor je kortverhalen en gedichten leest, gebracht met veel verschillende – uitsluitend Nederlandse – auteurs. Spreekt één stijl je toch niet echt aan? Blader dan gerust door naar het volgende verhaal. Een bundel geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar, maar ook zeker nog voor volwassenen.

Annemarie van Eeden bleef me het meest bij met haar verhaal De dode man, over afscheid nemen en hoe iedereen een waardig afscheid verdient, of je hem of haar nu goed kent of niet. Ook Pieter Koolwijk met Het boomhutverbod maakte een treffend verhaal. Over twee zijden aan elk verhaal – en dus ook over boomhutten. Maar na het lezen, slaagt iedereen er waarschijnlijk wel in om een favoriet of 3 op te sommen.