Het grote treinenboek

In dit grote treinenboek maak je een reis door de tijd en verneem je meer over de boeiende evolutie van de spoorwegen. Alles begint met de uitvinding van de stoomtrein. In 1825 werden voor het eerst wagons door een stoomlocomotief getrokken om steenkool van de mijnen naar de fabrieken te vervoeren. Dat was in Engeland. Vier jaar later werden in datzelfde land spoorlijnen gebouwd om mensen van de ene naar de andere stad te brengen en daarna werden ook in andere landen spoorlijnen geopend. In Amerika waren de spoorwegen heel belangrijk, want dat zorgde voor een snelle groei. In ons land werd in 1835 het startschot gegeven voor treinreizen op het Europese vasteland met de historische treinrit tussen Brussel en Mechelen. Vervoer met de trein, zowel van goederen als passagiers, werd steeds populairder. Het treinreizen werd ook comfortabeler en er was altijd de ambitie om de passagiers in de kortst mogelijke tijd naar hun bestemming te brengen. Zo komt het dat vandaag hogesnelheidstreinen duizelingwekkende snelheden per uur kunnen halen.
Geschiedenis kan best boeiend zijn, het is maar hoe je die voorschotelt. Dat doen John Porter en Mattias De Leeuw op een schitterende manier. De teksten van John Porter komen hier en daar nogal droogjes over, maar zijn nergens saai.  Hij geeft vaak een bijzonder weetje mee. Bijvoorbeeld dat de indianen die stoomlocomotief niet echt zagen zitten en er een stoere indianennaam voor bedachten, of dat de elektrische trein naar Scheveningen een wel heel aparte bijnaam kreeg…
Mattias De Leeuw tekende prachtige kleurrijke prenten op dubbele pagina’s, je raakt er niet op uitgekeken. Ze stralen dynamiek en vrolijkheid uit. Zowel vooraan als achteraan in het boek staan mooie afbeeldingen van nog andere bekende treinen, met vermelding van naam, land en jaartal. Voor de jongste lezers heeft de getalenteerde illustrator het geheel nog een beetje spannender gemaakt door een zoekopdracht in de prenten te verwerken: waar zijn de drie vrolijke dametjes, waar is het hondje, waar is het gezinnetje? De reis door dit grote (prenten-zoek)treinenboek verveelt geen minuut en iedere keer opnieuw ontdek je andere dingen. Instappen en genieten maar!