Het grote voorleesboek voor rond de 4 jaar

In dit boek kan je een keuze maken uit 35 verhalen, gedichten en tekeningen van verschillende bekende schrijvers en tekenaars. Leuke voorbeelden zijn ‘Blauw is saai’ van Sylvia Vanden Heede met tekeningen van Thé Tjong-Khing, ‘Het toneelstuk’ van Carry Slee met tekeningen van Dagmar Stam en ‘Kerstboompje 1’ van Annie M.G. Schmidt met tekeningen van Fiep Westendorp. Wat ik een beetje eigenaardig vind, is dat er niet telkens voor andere schrijvers of illustrators werd gekozen. Naar het einde toe vinden we zelfs twee keer twee verhalen die in een andere bundel op elkaar volgen (bv. Kerstboompje 2). Daarnaast vind ik het ook een vreemde keuze om voor seizoensgebonden verhalen te kiezen. Zo komen de Sint en Kerstmis voor op het einde van dit boek. Je zou dit kunnen verantwoorden door te stellen dat dit boek doorheen een jaar kan voorgelezen worden, maar dan zou het openingsverhaaltje ‘De juf wil niet naar school’ ergens in de tweede helft van het boek geplaatst moeten worden.
De bijdragen zijn gemiddeld ongeveer vier pagina’s lang en worden opgefleurd met gekleurde illustraties uit de oorspronkelijke uitgave. Op het einde van het boek vind je een uitgebreide bronvermelding. Wel jammer dat je telkens voor auteur en illustrator terug moet gaan naar de inhoudsopgave.
Uiteindelijk vind ik het geheel wel een aantrekkelijke uitgave met veel afwisseling. De richtleeftijd van 4 jaar is ook best oké. Het is een boek met een stevige kaft, wat bijdraagt aan een lange levensduur.