Het hoeveelweegjijlichaam

Dit (prenten)boekje legt uit wat er met je lichaam gebeurt als je besluit 'niet meer' of zo weinig mogelijk te eten. Het begint met een ogenschijnlijk onschuldig vraagje en een kneepje in je been in de tuin van een vriendin: 'Hoeveel weeg je eigenlijk?'. En dan begint de grote val naar beneden. Elke dag zie je in de spiegel een ander lichaam dan het jouwe, te zwaar, te vet, te groot enz. Op die manier begon de grote strijd. De smaak te pakken krijgen van 'niet' en 'nee' ... tot je zelf niet meer terug kan en andere mensen het moeten overnemen voor jou ...
Sterke tekst en zeer duidelijke beelden die laten zien wat anorexia doet met een lichaam. Heel confronterend ook. Het boekje zit heel goed in elkaar. Stap voor stap zie je wat niet meer willen/kunnen eten doet met je lichaam. Aanvankelijk is er de spiegel die de werkelijkheid zo vervormt dat niet meer dan logisch lijkt om nauwelijks nog te eten. De koelkast, de keukenkastjes worden afgebeeld als grote verleiders waarmee afgerekend moet worden. Nee leren zeggen, uitvluchten zoeken tot alles één grote leugen wordt en je begint te 'verdwijnen'. "Je dacht een manier gevonden te hebben om de baas te worden over je emoties en je leven. Maar de controle raakte alsmaar verder zoek,..." Dit is de essentie natuurlijk. En dan volgt de moeizame weg terug.
De illustraties zijn heel sterk en beeldend,en goed verstaanbaar. Soms hoef je er geen tekst bij te hebben om te begrijpen wat er gaande is.
Dit boekje is te moeilijk voor de doelgroep aangeduid op de flap (vanaf 10 jaar). Ik zou het eerder in de handen geven van opvoeders, onderwijsmensen of in een wachtzaal bij de dokter leggen. Ik denk ook niet dat een kind van tien jaar veel heeft aan dit boekje zonder begeleiding. Enerzijds te moeilijk om het geheel te vatten en anderzijds kan het ook verwarring zaaien. Op de flap staat 'een verhaal dat je nog lang zal bijblijven' maar het is geen verhaal het is ook niet als dusdanig geschreven. Je leert er wat de gevolgen zijn van het nemen van een ogenschijnlijk onschuldig besluit. Het boek blijft wel bij omdat het zo concreet uitlegt wat anorexia precies is (zonder het woord te gebuiken) en welke schade het toebrengt aan je lichaam en aan je 'zelf'.