Het lammetje dat een varken is

Het hoofdpersonage in dit leuke prentenboek ziet eruit als een schaapje, maar voelt zich vanbinnen voor honderd procent een varken. Met behulp van de dierenarts ziet hij er aan het einde van het verhaal ook echt zo uit. Het gevoel dat je in het verkeerde lichaam geboren bent, is een actueel thema. De tijd dat hier absoluut niet over gesproken mocht worden, ligt gelukkig al even achter ons. Iedereen mag zijn wie hij wil en heeft het recht om hiervoor uit te komen. Dit prentenboek haalt het (trans)genderthema nog meer uit de taboesfeer.

Zo geeft het lammetje aan dat hij zijn witte wollen jas maar niks vindt. Rollen in de modder zonder zo’n jas aan ... dat is wat hij wil! In het begin vinden de andere schapen en varkens dat maar een raar gegeven. Ook de boer staat er wat verward bij. Een bezoekje aan de dierenarts brengt duidelijkheid. Aan de binnenkant blijkt het schaapje immers een varkentje te zijn. Zijn wollen vacht wordt in een wip afgeschoren en zijn staart krijgt een prachtige krul met een krultang. Door zijn nieuwe uiterlijk is hij niet meer te onderscheiden van de andere varkens en belangrijk ... iedereen vindt het goed!

In dit ondubbelzinnige prentenboek wordt op een eenvoudige, leuke en niet belerende manier verwoord dat je steeds jezelf zou moeten kunnen zijn. De illustraties zijn af en toe ook een beetje 'anders': het gras is geel en de boomstammen zijn soms blauw. Maar niemand zal zich daaraan storen. De paginagrote tekeningen hebben zachte kleurtonen en kinderlijke trekken. De tekst staat geschreven op de egale stukjes van de illustraties in een duidelijk leesbaar lettertype. Sommige woorden en zinnen zijn wat groter gedrukt. Absoluut een leuk boekje met een boodschap voor klein en groot.