In het land van de nacht

Het Oude Egypte is een fascinerende periode, ook voor kinderen. De reeks De verbandbende is een leuke insteek om hen hierover iets bij te brengen. De Verbandbende, dat zijn het koppel mummies Kha en Merit, hun gemummificeerde kat Mioe en Ap en Cody, twee kinderen met een passie voor het Oude Egypte. Deze keer helpen ze de god Ra, de god met de valkenkop, om zijn nachtelijke reis vol beproevingen in de onderwereld tot een goed einde te brengen. Het verhaal wordt ondersteund door expressieve, stripachtige illustraties in zwart-wit met roze tinten. Vooral de mummies en de gemummificeerde kat komen hierbij mooi tot hun recht. 

Tekst en opmaak zijn mooi op maat van jonge lezers: korte hoofdstukken, een groot lettertype, avontuur met een vleugje humor, een eenvoudige plot en toegankelijke zinnen - al komen er ook minder evidente woorden in voor. Moeilijke woorden over het Oude Egypte, bijvoorbeeld scarabee, papyrus of sarcofaag, worden in een woordenlijst achteraan toegelicht. Voor de lezers is het evenwel handiger om deze woordenlijst vooraan te hebben. De betekenis van de meeste andere woorden, zoals dimensie-overgang, beproeving of platform, kunnen via de context achterhaald worden. Fijn ook dat het boek apart kan worden gelezen.

De achtergrondinformatie is dan weer inhoudelijk te moeilijk en inzake lay-out te compact. Deze "gedetailleerde details" zijn weliswaar niet nodig om het verhaal te begrijpen, maar dit is een gemiste kans om lezenderwijs iets op te steken. Verder is de kaart veel te vaag voor kinderen en worden Zuid-Egypte en Noord-Egypte zelfs omgewisseld – en nee, dit is geen grap! Jammer ook dat er niet meer visuele aandacht voor de hiërogliefen is, toch een van de intrigerende aspecten van het Oude Egypte. Denk bijvoorbeeld aan een weergave in hiërogliefenschrift van de zinnen die Cody tevergeefs probeert te schrijven. Kortom, dit is een onderhoudend boek met ruimte voor verbetering.