Het lijkt wel een feestje

en 149 andere versjes voor kinderen

Dit 263 bladzijdentellend boek staat vol zalige versjes. Ze zijn gegroepeerd onder thema's zoals "beesten en beestjes", thuis, familie, slapen en spelen. Onderwerpen die herkenbaar zijn, de aandacht trekken en dicht bij de leefwereld van kinderen staan. De versjes gaan over de meest uiteenlopende onderwerpen: van heel realistisch zoals “boodschappen” of “brillen” tot fantasierijke zoals “Reus” en “Vampier”. Je hebt lange versjes en heel korte versjes (6 zinnen). Dit alles geeft het boek een speelse dynamiek. De kracht ligt hem in de eenvoud en de 'logische' rijmen van de versjes. De versjes en tekeningen geven verdere gesprekstof om over voort te praten.

Je kan ze voorlezen, maar beginnende lezers kunnen de versjes perfect zelf lezen. De tekeningen zijn helder en prachtig ingekleurd, met steeds dezelfde basiskleuren: rood, geel, groen en blauw. Dit geef een speels en vredevol effect. De steeds terugkerende patronen zoals rode lijnen en rode bollen zijn prettig en rustgevend. De tekeningen zelf zijn strak en sober getekend en ondertekenen krachtig het desbetreffende versje, zoals de 19 jassen van “Meester Vermassen” of het venster met kind en kat bij het versje “Regen”.  

Een heel lang maar super leuk versje is “vogelfeest”: "elk musje, elk meesje, elk fladderend beestje is aardig en vrolijk. Het lijkt wel een feestje". Of het Roald Dahl-getinte versje op pagina 99 "Heksensoep". Andere langere teksten zoals “Woonstje” op pagina 120 houden de aandacht vast. Eenmaal je eraan begint, word je meegezogen in het verhaal en de gevonden rijmwoorden en lees je het in één adem uit of voor. 

Vind je je weg in die 150 versjes en zijn het er niet teveel in één boek? Door de structuur van het boek en de indeling van de versjes (een volledig overzicht op pagina's 4-7) is het heel makkelijk een onderwerp terug te vinden. De versjes zijn verdeeld over 11 themahoofdstukken. Elk hoofdstuk start met een gekleurd blad met daarop de titel (zoals een groene bladzijde met als titel "de natuur in") waaronder je een aantal versjes terugvindt. Zo kan je echt grip krijgen op de 263 versvolle pagina's.

Het boek straalt rust uit en maakt je vrolijk. Het is al een plezier om ernaar te kijken en in de hand te nemen. Het nodigt uit om een gezellig en warm plekje op te zoeken. En dit nog vóór je de versjes leest. Want eenmaal je ze leest, wil je zoals het versje "Uitvinder" dit boek zelf uitvinden: "Hoor hier. Wees stil. Maak geen geluid. Laat me met rust. want ik vind uit." Laat de tweede editie maar komen!