Het verassingsfeest voor Oude Eik

In het bijzondere bos van Beer bereiden de dieren zich voor op de vijfhonderdste verjaardag van de oude eik. Daar komt heel wat bij kijken. Ze versturen een heleboel uitnodigingen, oefenen een verjaardagsliedje en bereiden de lekkerste hapjes. Daarnaast is er ook tijd voor het maken van pakjes en versieringen. Wanneer dan uiteindelijk de grote dag aanbreekt, is het winter maar ondanks de ijzige koude heeft iedereen het warm van geluk. Na een hele dag te hebben gefeest, helpen alle dieren bij het opruimen en kan Beer geheel voldaan aan zijn winterslaap beginnen.

Zoals in het eerder verschenen Bijzondere bos van Beer nodigt dit boek jonge lezers uit tot kijken en zoeken. Een kort tekstfragment  in de linkerbovenhoek beschrijft in rijmvorm de activiteiten. Die worden kleurrijk en vooral zeer gedetailleerd voorgesteld in de op elkaar aansluitende bladzijden. Dieren leven er harmonieus samen en voeren menselijke handelingen uit. Een lijst van 17 vragen daagt de kijkers uit om het antwoord in de goed gevulde prenten te vinden. Eens ze o.a. de twee lekkere appels, Beer op het kleine stoeltje of een piepkleine eikenboom vonden, kunnen ze het rondje aanvinken. Wie na tien zoekplaten nog even verder wil vertoeven in de lieflijke sfeer, krijgt een pseudo-informatief overzicht van wat er doorheen de opeenvolgende seizoenen in de buurt van bomen te zien en te beleven valt. Als slot volgen er een aantal suggesties om zelf een feestje te bouwen.

Voor wie zich graag laat verleiden door bekoorlijke, enigszins naïeve voorstellingen van dieren in de natuur, biedt deze verzorgde uitgave een behaaglijke uitdaging om lange tijd zoet mee te zijn.