Het vogelfeest

Het zal je maar overkomen: je beste vriend leeft overdag en jij bent een nachtdier. Het overkomt Worm en Flaps de vleermuis. Meestal doet Worm de moeite om ’s nachts met Flaps te spelen, maar deze keer heeft Worm geen zin. Hij moet immers goed uitgeslapen zijn voor het feest bij de vogels.

De oplettende lezer zal die uitnodiging misschien al wel linke boel vinden, maar ook Flaps vindt het maar niks – al is dat eerder uit jaloezie. Terwijl Worm slaapt, steelt Flaps de uitnodiging en vertrekt zelf naar het feest. Meer nog, uit frustratie geeft hij zijn vriend ook nog cadeau aan de vogels. Een nieuwe wereld gaat voor de vleermuis open, maar wakker blijven is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat de vogels hem liever kwijt dan rijk zijn, lijkt Flaps niet door te hebben. Het irriteert hem dat ze steeds naar Worm blijven vragen en verlaat dan toch maar het feest. Worm laat hij slapend achter tussen alle cadeaus. Al snel mist Flaps zijn vriend. Hij keert op zijn stappen terug en dat is maar goed ook: net op tijd kan hij Worm redden van een gruwelijke dood. De vriendschapsband wordt gelukkig in ere hersteld.

Wat een grappig maar tegelijk ook wreed verhaal. Heerlijk, die twee niveaus. De ene lezer zal vooral de grappige gebeurtenissen zien die Flaps uithaalt op het feest, terwijl de andere lezer misschien al snel zicht heeft op het gevaar dat Worm loopt, nog een andere zal de vriendschap tussen Flaps en Worm het meest opvallen.

Ik ben fan van de vrolijke, grappige illustraties. Wat een mimiek! Als de blikken van de vogels konden doden … Je voelt hun irritatie tot in je tenen. Leuk ook dat het verhaal soms doorloopt in de tekeningen, zonder dat de tekst het zegt (zoals het stelen van de uitnodiging). Ook grappig dat de vleugels van zowel de vogels als de vleermuis haast niet in beeld komen. De vlekken rond Flaps laten nog eens extra zien dat hij de ongewenste gast is. Als zwart dier valt hij ook nog eens extra op tussen de roze vogels.

Met dit prentenboek kan je zoveel kanten uit. Dit lijkt me een voltreffer om voor te lezen aan jong maar zeker ook ouder. Er een nabespreking aan breien kan absoluut, maar is niet nodig.