Het vrolijkste en grootste boek van alle voertuigen

Dit boek is zowat alles-in-één. Het is een kijkboek, een zoekboek, een geschiedenisboek, een encyclopedie en bevat zelfs humor. Daarmee richt het zich uiteraard tot het hele gezin. Vanaf vier jaar kan je genieten van de drukke, gedetailleerde prentjes in het boek. Het is prachtig vormgegeven met een keuze voor een schitterend kleurenpallet. Het is een zoekboek en een opzoekboek tegelijk. Er zijn immers tien personages verstopt in dit boek die je als kleuter kan gaan zoeken. Tegelijkertijd nodigt het boek uit om dingen gaan op te zoeken. Zo vroeg ik me bijvoorbeeld af waarom er op een wagentje CAR-pentum stond geschreven en leerde ik dat een carpentum een Romeins voertuig is (dat verder echt niet leek op het wagentje uit dit boek, maar zich wel op de Romeinse pagina bevond). 

Als kleuter mag je echter niet verwachten dat mama of papa de tekst zullen voorlezen. Die is nog heel wat te moeilijk. Het woord moeilijk mag je breed opvatten, er zijn veel verschillende redenen om dit boek niet voor te lezen aan jonge kinderen:

- Taalgebruik: bijvoorbeeld een stakingbreker
- Inhoudelijk: bijvoorbeeld “in vino veritas” betekent dat de waarheid in de wijn zit
- Qua humor: bijvoorbeeld Studio Vandersteen: Willy komt stenen leveren

Niet erg, want onze jongsten zullen lang bezig zijn om de vele prenten goed te bekijken. Door de inhoud heeft iemand met een oudere leeftijd ook iets aan het boek.

Zelf vind ik het boek minder leuk. Daarvoor hou ik te veel van orde en wil ik dingen kunnen begrijpen. Veel opmerkingen begrijp ik nog steeds niet. De meeste tekst in dit boek vind ik totaal overbodig. Het is zelfs als volwassene onmogelijk om dit boek van het begin tot het einde te lezen omwille van de onzinnige dingen die tussenin geschreven staan. Ik begrijp dat de schrijver ons weetjes wil meegeven of wil doen lachen, maar de meeste tekst bereikt dat doel helemaal niet. Wie minder gestructureerd is, zal het misschien fijn vinden dat niet alles steeds gelezen hoeft te worden. Maar kijk uit, soms zijn er opmerkingen die een logisch vervolg zijn op iets wat je eerder op het blad kon terugvinden. Daardoor kan je elke keer dat je het boek vastneemt om hier en daar iets te lezen, steeds nieuwe dingen ontdekken.