Het wolvenboek

Over de oerwolf, weerwolven, de wandelwolf en nog veel meer

Een ondertitel van dit boek zou kunnen zijn “De encyclopedie over de wolf”. Het werk is opgedeeld in tien grote hoofdstukken. Het begint met basisinformatie over wat een wolf is en hoe hij eruit ziet. En het gaat tot verhalen over wolfskinderen en weerwolven. De auteur neemt je mee doorheen het ruime spectrum aan informatie die bestaat over wolven. Feiten worden meegegeven, fabels worden verteld en ontkracht, weetjes en spreekwoorden worden voorgesteld en uitgelegd. Na het lezen van dit boek kan je vlot vertellen waarom wolven zo belangrijk zijn. En waarom wolven bejagen, weinig effectief is. Want dat is de onderliggende boodschap van het boek. Hoe kan je tegenstanders van wolven overhalen dat wolven nuttige dieren zijn?

De informerende stukken worden aangevuld door verhalen en vertelsels waar wolven een centrale rol in opnemen. Soms vanuit het standpunt van de wolven, soms uit het standpunt van de mens, of "tweebeners" zoals we in het boek ook wel worden genoemd. De teksten worden ondersteund door prachtige illustraties van de hand van Louize Perdieus. Ze kreeg hiervoor een werkbeurs van Literatuur Vlaanderen. Van cover tot cover wordt het boek geïnjecteerd met illustraties in verschillende stijlen. Het gaat van wolven bestaand uit dikke lagen plakkaatverf naar achtergronden van waterverf met potloodschetsen erop, tot paginagrote mandala’s gevuld met wolven. Een puntje van kritiek is het gevoel dat de tekst en illustraties nog meer met elkaar konden verweven worden. Nu staan ze vaak na elkaar (dubbele bladzijde tekst, dubbele bladzijde illustraties) waardoor de directe link soms wat verdwenen lijkt te zijn.

Ondanks deze opmerking is het een prachtig boek dat je in één keer kan uitlezen. Maar het is ook fijn om er elke keer een paar bladzijden uit te lezen. De stukken zijn los van elkaar te lezen. Verder zitten er regelmatig verwijzingen in naar andere verhalen, naar YouTube-filmpjes of websites waar je nog meer info kan terugvinden. Het boek is geschreven door een Nederlandse schrijver, en dat merk je soms uit de voorbeelden die worden gebruikt. Een duidelijk, informatief, prachtig vormgegeven weetboek, waarna je ongeveer alles weet over wolven.