Het zussenboek

Verhalen van vrouwen die de wereld veranderden

Zussen hebben vaak een speciale band. Ondanks het feit dat ze vaak met elkaar discussiëren, elkaar in de haren vliegen of elkaar naar de maan verwensen, hebben ze een onverbreekbare band met elkaar. Dit boek over zussen die de wereld veranderden klinkt dan ook als muziek in de oren! Verhalen over de hele wereld, van vroeger tot nu, tonen aan dat heel wat zussen hun stempel hebben gedrukt op het verloop van de geschiedenis. Niet alleen zussen die in vrede samen regeerden, maar ook strijdende zussen komen aan bod. Een boek vol verwondering over de kracht van zussen!

Het boek is chronologisch opgebouwd en schetst telkens het verhaal van twee of meerdere zussen, afgewisseld met een schets van de context waarin ze leefden. Zo wordt bijvoorbeeld de Afrikaanse onafhankelijkheid of de heksenjacht geduid, periodes waarin enkele invloedrijke zussen leefden. We leren de zussen kennen aan de hand van hun eigen verhalen en ervaringen. Het boek benadrukt dat elk verhaal uniek is. Door de verhalen te lezen kom je op een laagdrempelige manier in contact met scharnierpunten uit het verleden.

Voor de illustraties deden de auteurs een beroep op verschillende vrouwelijke illustratoren. Maar liefst 35 getalenteerde illustratoren droegen hun steentje bij. Ze kozen er bewust voor om illustratoren te kiezen die zich in de verhalen kunnen herkennen. Daardoor zijn de tekeningen zeer passend bij de diverse contexten en culturen.

Het zussenboek slaagt erin om op de geschiedenis voor te stellen als een geschiedenis van mensen. Zowel thuis als in de klas biedt dit boek een vernieuwende blik op wat geschiedenis kan zijn. Dat het boek zo sterk geschreven is, is geen toeval! De auteurs zijn zelf zussen en geven les in geschiedenis en vrouwenstudies.