Hidde huilt

Hidde huilt de hele dag door. Hij huilt wanneer hij afgezet wordt in het kinderdagverblijf, hij huilt als hij spaghetti moet eten, hij huilt als een ander kindje de mooiste hoed opzet uit de verkleedkoffer, en ga zo maar verder. 's Avonds huilt plots zijn kleine broertje. Moet Hidde daar ook om huilen?

Een kartonboekje met het verhaal van een huilerige jongen. Hij huilt werkelijk om alles. De situaties waarbij Hidde begint te huilen stapelen zich op. Het wordt zo’n hoop die net groot genoeg is dat je er geïrriteerd door raakt. En dan – plots – huilt zijn broertje. Je zou verwachten dat dat voor Hidde de zoveelste aanleiding is om ook te huilen, maar dat doet hij niet. Hij gaat hem net troosten en zo zijn de twee broertjes stil.

Sara Grimbergsson heeft het verhaal geschreven en geïllustreerd. Vanuit het Zweeds werd het vertaald door Edward van de Vendel. Wanneer hij ergens aan meewerkt kan je er redelijk prat op gaan dat het bij de betere kinderliteratuur hoort. Zijn naam geldt intussen als een soort van kwaliteitslabel.

De prenten vertellen het verhaal gedetailleerder dan dat de tekst dat doet. Kinderen kunnen de prenten lezen terwijl de volwassene ze begeleiden met korte zinnetjes die alles omschrijven wat er te zien is. Het is leuk om kleine details op te merken in onder andere de lichaamstaal van de figuren. De tekeningen zijn kleurrijk. Meestal wisselen twee kleinere prenten een grotere prent af. Er zijn leuke details te ontdekken, maar toch zijn de illustraties niet overladen. De geschetste situaties voelen verder erg vertrouwd maar vooral herkenbaar aan voor jong en oud. Het einde van het verhaaltje brengt dan ook voor iedereen die meeleest een gevoel van opluchting mee.

Heel leuk gedaan!