Hier komen de microben!

Die kleine levende dingetjes die echt overal zijn

Na een algemene inleiding wat microben zijn, waar ze leven en hoe ze zich verplaatsen, wordt er een onderscheid gemaakt tussen bacteriën, virussen en schimmels. Men vertelt over de waanzinnige eigenschap van microben om zich erg snel te kunnen vermenigvuldigen. Dat microben ook erg nuttig kunnen zijn, wordt uitvoerig behandeld. Soms zijn ze helaas niet zo positief en kunnen ze ons ziek maken. Daarop volgend vertelt men hoe je preventief kunt handelen door de juiste hygiënemaatregelen te volgen. Afsluiten gebeurt met een blik vooruit naar de toekomst waar microben ons gaan helpen om de wereld te beschermen, om beter te overleven en om grote hoeveelheden voedsel te kunnen maken.

Microben zijn geen evident onderwerp om aan kleine kinderen duidelijk te maken. Op een heel eenvoudige manier is er geprobeerd om het uit te leggen. Toch blijven een aantal vergelijkingen een groot vraagteken voor kinderen, want 'honderd miljoen lichtjaren lang' zal hen waarschijnlijk weinig zeggen. Of er wordt gezegd dat het immuunsysteem 'het laatste wapen van je lichaam' is, maar geen idee wat dat eigenlijk is.  Helemaal achteraan wordt het wel verklaard in de woordenlijst, waar nog een twintigtal weinigvoorkomende woorden worden uitgelegd. Nog een minpuntje is dat de volgorde van de tekst niet altijd gemakkelijk te volgen is omdat de lettergrootte verschilt en er onderdelen van een zin ergens in een tekening kunnen voorkomen. 

De illustraties zijn wel volledig op maat van een jong publiek getekend en met heel wat humor en kleur verduidelijken ze wat met de tekst niet duidelijk is. Nog een minpuntje is dat de vertaling hier en daar wat steken laat vallen (jammie ... mijn lievelings! => dat zou lievelingseten moeten zijn). Een goede poging om een idee te geven van de wereld van microben, maar niet meer dan dat.