Hoe ging dat ook alweer?

10 sprookjes net dat beetje anders

Iedereen kent wel Roodkapje, Sneeuwwitje of Pinokkio. Althans dat denk je misschien, want na het lezen van dit boek ben je daar niet meer zo zeker van. 

Heidi Jaspers heeft 10 sprookjes herwerkt en samengebracht in één boek. Ze heeft ze allemaal een andere twist gegeven, eentje met een boodschap, zonder taboes uit de weg te gaan en met veel humor doorweven. Bij de prinses op de erwt bijvoorbeeld, wordt de prinses niet de bruid want de prins vindt de kok 'de max'. Bij Hans en Grietje wordt de heks niet gedood, maar beginnen ze met z'n drie samen een snoepwinkel na de hedendaagse, diplomatische aanpak van Grietje. Verder is Assepoester een zwarte prinses en vindt de wolf bij Roodkapje het huishouden doen gewoon superleuk. 

De illustraties zijn van Henk van der Gugten. De tekeningen zijn altijd paginagroot en zeer kleurrijk, wat fijn is tijdens het voorlezen. Jammer is dan wel dat er soms pagina's zijn met alleen tekst tegen een witte, saaie achtergrond. Humor is zeker ook in de tekeningen terug te vinden en vaak vind je verwijzingen naar andere sprookjes. Elke illustratie bevat fijne details en je bent er niet snel op uit gekeken. De tekst is in rijmvorm, maar leest niet altijd even vlot en het is soms zoeken geweest naar een gepast rijmwoord of bij gebrek eraan: één uitvinden om het toch te laten rijmen, zoals 'deftige vrinden' rijmt op 'zou vinden'. Of dankbaar het woordje 'heus' een paar keer achteraan een zin zetten om het rijm te laten passen. Toch is het een goede poging om sprookjes vanonder het stof te halen en ze een heel eigentijdse vorm te geven.