Hoe vang je een grote vis?

In Hoe vang je een grote vis? ga je mee op avontuur met de Nederlandse acteur en cabaretier Hans Sibbel. In dit debuut legt hij uit hoe je een grote vis vangt, maar ook hoe hij er zo gefascineerd door is geraakt. Het begint al op jonge leeftijd, en kende wat tegenslagen, maar vooral veel doorzettingsvermogen. Stap voor stap vaar je met 'm mee naar de verste uiteinden van de wereld om een grote vis te vangen (maar ook kleintjes natuurlijk). Gaandeweg legt hij uit welke lessen hij kon trekken uit zijn vis-avonturen. Vangt hij uiteindelijk toch de grote vis, of eerder bot? 

Hans schrijft aan een goed tempo zijn eigen opvattingen rond het vangen van een grote vis aan de hand van zijn eigen verhaal. Zoals je al snel merkt, zijn de lessen die hij trekt ook groter te lezen dan enkel over het vissen. Van de derde les (je moet en beetje geluk hebben en geluk is een kwestie van doorzetten tot je erover struikelt) tot de laatste (Iets graag willen is niks. Iets gaan doen is alles.): op het einde van het boek lijkt het allemaal perfect in de plooi te vallen, en heb je samen met Hans Sibbel een spirituele trip gemaakt die je aanzet om ook iets groots te ondernemen.

Toch hapert het boek een beetje: misschien is het onderwerp vissen me minder genegen, of is het toch iets te braafjes geschreven? Het saaie lettertype nodigt weinig uit, en ook de witte pagina's met vriendelijke aquarel-tekeningen zetten weinig aan. Op zich zijn de prenten wel mooi, maar het geheel ontbreekt aan een element dat het avontuurlijke van het verhaal onderstreept: noch de taal, noch de tekeningen of uitgave geeft het boek het nodige "cachet". Laat dat je echter niet van het boek afleiden: in fond is het zeker degelijk, en ben ik er zeker van dat kinderen met een achtergrond in vissen, gretige alleslezers of zij die niet veel prikkels nodig hebben om geïnspireerd te raken van dit boek zullen smullen! Ik beloof: je zal als een ander mens van dit "vis-uitje" terugkeren.