Hoe wij het machtigste dier op aarde werden.

Het mysterie van de mens

Yuval Noah Harari werd wereldwijd bekend met zijn boek Sapiens, waarin hij een kijk gaf op de evolutie van de mens. Met dit boek bracht hij een bewerkte uitgave uit, op maat van kinderen. Het is een onderzoek naar de geschiedenis van de mens. Het boek start reeds op de schutbladen met een tijdlijn die gaat tot zes miljoen jaar geleden. In de inleiding zoekt de auteur een antwoord op de vraag wat mensen eigenlijk voor wezens zijn. Vervolgens wordt onze geschiedenis verteld aan de hand van een opsomming van verhalen. In vier grote hoofdstukken wordt de opkomst van ‘Homo Sapiens’ en de verspreiding ervan over de wereld uitgelegd. Eerst waren mensen eigenlijk dieren. Vervolgens worden de superkrachten opgesomd. Nadien lezen we hoe onze voorouders leefden en waar alle dieren gebleven zijn. Om te eindigen in de uitleg hoe we de gevaarlijkste dieren op aarde zijn geworden.

De vertelstijl is heel boeiend en op niveau van het jonge publiek. De logische volgorde is bewaard. Onze geschiedenis wordt beetje bij beetje duidelijker. Het boek leest heel vlot. Het is niet enkel een opsomming van theorie en feiten. Via vragen wordt onze geschiedenis uitgelegd. Wwaarom hebben mieren wel koninginnen, maar geen advocaten? Waarom jij van ijsjes houdt? Wie zorgde voor de kinderen? Wat gebeurt er na je dood? ... De lay-out is heel verzorgd. Belangrijke items in de tekst worden rood en vet gedrukt. Regelmatig wordt de tekst afgewisseld met kleurrijke illustraties. Ze prikkelen onze nieuwsgierigheid.  

De boodschap van dit boek is dat de mens het machtigste dier op aarde is. Hij bezit superkrachten: hij kan samenwerken en verhalen vertellen. Daardoor heeft de mens de mogelijkheid om de wereld te redden. Naast de vele feiten en ontdekkingen (het vinden van zeeschelpen, ivoren armbanden, skeletten, voetafdrukken ...) zijn er ook veel dingen die we niet weten over het verleden. Dat geven de auteurs van het boek gewoon toe.

Dat alles stemt tot nadenken. Het boek zou gerust verplichte literatuur mogen zijn voor jongeren.