Hoe word je een piraat

Stikkum Stoere Steurkop de Derde, zoon van de vikinghoofdman van de Stam van de Harige Hufters, is ervan overtuigd dat je een geheimzinnige kist waarop staat 'niet openen' maar beter gesloten laat. De andere leden van zijn stam vinden dat flauwekul, maar wanneer ze de kist toch openen, beginnen de problemen. In de kist zit Alvin, die beweert een arme maar eerlijke boer te zijn, maar in werkelijkheid de aanvoerder van een stel verschrikkelijke vikings is. Hij leidt een expeditie naar de schat van Grimbaard de Gruwelijke die op Doodskoppeneiland begraven zou zijn. Alleen de echte erfgenaam van Grimbaard kan die vinden. Is Stikkum dapper genoeg en kan hij bewijzen dat hij de enige ware erfgenaam is van Grimbaard de Gruwelijke? Zal hij erin slagen een piraat te worden, onverschrokken en onverslaanbaar?
Dit geestige boek is een waardig vervolg op ‘Hoe tem je een draak?’ Stikkum is een beetje het buitenbeentje van de vikingstam waar hij opgroeit. Hij is de zoon van de hoofdman, maar wordt door de andere jongens gepest. Gelukkig heeft Stikkum andere troeven: hij is slim en eigenlijk best wel dapper en neemt het onvoorwaardelijk op voor zijn stam ook al wordt zijn raad steeds in de wind geslagen. Samen met zijn leeftijdsgenootjes en hun draken wordt hij getraind om piraat te worden. Die opleiding is op z'n minst gezegd merkwaardig: behalve vechten met een zwaard of met de blote vuist, behoren ook scheldpartijen bij het lespakket.
Het verhaal - opgevat als de memoires van Stikkum - werd met veel vaart en zin voor humor geschreven. De spanning zit er bij momenten goed in en je geraakt helemaal ondergedompeld in de sfeer van avontuur, angstaanjagende belevenissen en levensgevaarlijke situaties. Het geheel is door de auteur zelf geïllustreerd op een al even grappige manier die bijzonder goed aansluit bij het vlotte verhaal.