Hoera, ik krijg een potje!

De tien peuters uit de klas van juf Jetje krijgen een cadeautje. En niet zomaar een cadeau! Wanneer de peuters het pakje openmaken, ontdekken ze een leuk potje! Vandaag mogen alle kleuters hun luier uitdoen en eens proberen om, zoals de grote mensen, op de pot te gaan. Zal het hen alle tien lukken?    
Dat dit boek een voltreffer is en vlot over de toonbank van de boekenwinkel gaat, hoeft geen betoog. Het is tenslotte al aan zijn zevende druk toe. Het is een vrolijk verhaal. Het zijn vrolijke prenten. En een thema zoals zindelijkheidstraining verkoopt als zoete broodjes. Het is een fase die elke ouder, juf, opvoeder wel meemaakt.
Ik ben geen fan van dit schrijversduo maar dit  boek is wel leuk geschreven. Het is een ‘aftelrijmpje’, waarbij telkens één peuter die erin geslaagd is om op het potje te gaan, afvalt.
Inhoudelijk weet ik het niet zo goed. Het is een positief, vrolijk verhaal en elke peuter krijgt op het einde wel een ‘potjes-diploma’. Er worden leuke variaties in soorten pipi en kaka gebruikt, wat het geheel een humoristisch tintje geeft. Maar toch vind ik het, vanuit pedagogisch standpunt, spijtig dat alles zo maar van een leien dakje loopt. Ok, er wordt hier en daar wel gemorst, maar alle peuters kunnen van de eerste keer op de pot. Wat een superklas heeft die juf!!!  Ik ben niet gekend als een muggenzifter, maar ik had het ook even moeilijk met de pop die nat geworden was van een beetje pipi. Dat moest dan gewoon maar even opdrogen. Nee toch!!!