Homebody

Een reis naar wie ik ben

In deze graphic novel volgen we de weg die Theo aflegt in de zoektocht naar hun identiteit. Hen wordt al hun hele leven geconfronteerd met stereotypen en hokjes. De puzzel valt in elkaar als hen beseft non-binair te zijn.

Eerlijk is eerlijk: zelf kon ik me moeilijk inbeelden hoe mensen omgaan met zulke gevoelens. Ook het gebruik van “hen” en “hun” voelde soms wat onwennig aan. Maar na het lezen van dit boek, werd alles me wel duidelijker. Dit boek deed dus perfect waar het voor bedoeld is: meer inzicht krijgen in de zoektocht naar je identiteit die sommige mensen doormaken. 

De lezer volgt Theo vanop hun schouder.  Zo krijg je de kans om je beter in te leven en te begrijpen hoe het is om te twijfelen over je geaardheid maar ook over je gender. Niet alleen zorgt dit boek voor “uitleg”, het is tegelijk een houvast voor jongeren die ook zoekende zijn. Stap voor stap wordt de zoektocht besproken: dit zowel in keuzes van speelgoed, kapsels, kleding, tot ook je naam. Ook de moeilijkheden die die keuzes met zich meebrengen, worden belicht.

De illustraties ondersteunen het verhaal en dragen bij tot een beter inzicht. Er worden zeer lichte kleuren gebruikt. Opvallend is het huis in plaats van een romp: het geeft weer dat Theo zich steeds beter in hun vel voelt en dat de zoektocht hoe langer hoe meer duidelijkheid brengt.

Voor de auteur is dit hun autobiografisch debuut. Aangezien dit onderwerp in onze maatschappij nog veel vragen oproept, is dit misschien wel een must-read zodat onbekend niet langer onbemind moet zijn.