Hond vs Kat

Hond heeft een zalig leven bij zijn Baasjes, tot ze een rieten mand met een nieuw huisdier binnenbrengen. Het is een Kat ... en zoals elk kind wel weet, zijn honden en katten niet de beste vriendjes. Als dat maar goed komt!

De auteur en de illustrator heten allebei Barbara. Het verhaal van Hond vs Kat zou wel eens gebaseerd kunnen zijn op hun eigen huisdieren Bob, Piet en Abeltje. De auteur, Barbara Jurgens, schrijft voor films en dit is haar vierde kinderboek. De illustrator, Barbara de Wolf, werkt al 20 jaar als illustrator en heeft heel wat boeken op haar naam staan. Humor is erg belangrijk in haar werk en dat merk je in dit boek. Ze illustreert door verschillende materialen te knippen en plakken tot een collage. De tekeningen nemen vaak een volledige bladzijde in beslag, met nog linken naar de pagina ernaast. Bijvoorbeeld door water dat spuit van rechts naar links, vlekken die overal heen vliegen, voetstapjes rond de tekst. Dat maakt het boek speels en dynamisch. 

Hond versus Kat doet denken aan Jip en Janneke qua sfeer en grapjes. Het is een boek met een tiental langere verhaaltjes over de eerste ontmoeting met Kat, gekke avonturen, jaloezie en hoe samenwerken kan helpen. Hond is altijd de wat dommige sidekick van stoere Kat. Nochtans kan Kat ook lief zijn en wil ze Broer gezelschap houden als die ziek is. En vaak is het plagen ook zonder kwade bedoelingen: want ondeugendheid zit er bij allebei wel in. Want van wie die stinkende drol aan het eind is, zullen we nooit weten ...