Huizen met een verhaal

In de (fantasie- of echte) wereld bestaan vele soorten huizen. Sommige hebben torens, andere verborgen kamertjes. In sommige woon je alleen, in andere leef je samen met anderen. Maar elk huis heeft zijn eigen sfeertje, z'n eigen nuttige of minder nuttige kantjes en vooral ... elk huis heeft een eigen verhaal. Welkom in de bijzondere wereld van huizen. 

Dit non-fictieboek toont de veelzijdigheid van architectuur, maar strooit er een voorzichtige laag fictieve karakters overheen. Menig huizen en hun eigenaars passeren de revue: in een of twee dubbele pagina's vertelt de auteur je over slimme manieren om een huis in te delen. Als heks heb je bijvoorbeeld andere noden dan als kluizenaar, en een vuurtoren is geen berghut. Aan de hand van prachtige tekeningen, toont de auteur niet enkel wie er leeft, maar ook hoe. Korte tekstjes bij de verschillende onderdelen duiden verder het verhaal. De brugtoren wordt bewoond door een dief, insinueert hij, en alle boeken die op de een of andere manier verloren raken, vinden hun weg naar een mysterieuze bibliotheek in de bergen die ze allemaal verzamelt. Of het nu gaat over fictieve of waarheidsgetrouwe personages, je leert in de verschillende huizen veel bij. Af en toe onderbreekt hij de reeks aan huizen om duiding te geven over een specifiek onderdeel, zoals daken. Heel gestructureerd is de informatie niet per se, maar door de licht humoristische insteek, blijven beduidend veel weetjes hangen. 

De prenten waarmee Seiji Yoshida telkens de start aanduidt van een nieuw huis, zijn in een wonderlijk perspectief getekend, zodat je al begint te dromen van een nieuwe woonst, nog voor je weet hoe het is ingedeeld. De meer verduidelijkende prenten, zijn naast hun esthetiek ook lovenswaardig om hun overzichtelijkheid. Op het einde van het boek krijg je nog informatie over de manier waarop Yoshida perspectief tekent, achtergrondinformatie over de personages en huizen, en ook een extra stripverhaal. Hoewel die extra pagina's op het eerste zicht wat overbodig lijken, raken ze wel elk onderdeel dat intrigeerde in de pagina's ervoor. Onconventioneel, maar daarom niet minder interessant dus!

Het boek moet het niet hebben van knallende kleuren of wervelende teksten, maar weet onbegrensd dromers van alle leeftijden te boeien. Heerlijk!