Hut hok huis

De meest ongewone huizen in de wereld

‘Boek van het jaar 2008, IBBY prijs voor de beste illustraties’ staat er te lezen op de kaft van dit van oorsprong Poolse boek. Het zal wellicht aan mij liggen, maar de waarschijnlijk uitmuntende smaak van de International Board on Books for Young People kan ik niet echt delen. Bevreemdende, vaak in bizarre contrastkleuren getekende illustraties worden me pagina na pagina voorgeschoteld en wat ze ook zijn, echt mooi kan ik ze met de beste wil van de wereld niet noemen. Maar goed, smaken verschillen – gelukkig maar – en dit boek is zonder meer een interessante uitgave.
Niet minder dan 35 onalledaagse huizen komen aan bod. Eerst geven de auteurs een beetje verduidelijking bij hun boek. Zo kom je al te weten dat ze de huizen zelf voorzien hebben van een volgens hen passende naam, al zijn ze wel zo netjes om de originele naam van het huis telkens te vermelden. Daarnaast worden een aantal icoontjes verduidelijkt en krijg je op enkele kaarten te zien waar je de desbetreffende huizen kan vinden op onze wereldbol. Wie wil weten welke architecten hun hersenkronkels tot echte woningen lieten uitgroeien, wordt ook op z’n wenken bediend. Het zandzakkenhuis, het 4x4-huis of het ufohuis, na lezing van dit boek herbergen ze geen geheimen meer.
Waarschijnlijk geen boek waar een negenjarige spontaan naar grijpt, maar mits wat begeleiding zeer bruikbaar. De architect in spe haalt hier zijn hartje op, zeker weten.