Ik ben een gorilla

'Ik ben een gorilla' is een zeer aangrijpend boek. Het wordt verteld door Ivan, een gorilla die in een amusementshal woont en hier tekenwerkjes maakt die duur worden verkocht. We maken kennis met Ivans kijk op mensen. In zijn ogen zijn wij een stel wezens die toch wel wat vreemde dingen doen. Zijn kijk maakt het boek humoristisch, soms op een cynische manier. Hij wijst ons vaak subtiel op dingen die niet oké zijn, vaak door linken die we zelf moeten leggen tussen verschillende, vaak heel korte, hoofdstukken.
Toch is het belangrijk om te vermelden dat mensen zeker niet altijd worden afgeschilderd als slechte wezens. De band die Ivan heeft met Julia, de dochter van poetsman George, is zeer liefdevol en net zo hecht als die van George met olifant Stella. Dit zorgt voor zeer warme momenten tijdens het verhaal.
Ivans leefomgeving is verre van ideaal. Zijn kooi is eigenlijk veel te klein en de eigenaar van de amusementshal, Mack, is niet van plan daaraan iets te veranderen. Integendeel, de zaken draaien erg slecht en Mack wil desnoods met geweld de dieren nieuwe trucjes aanleren. Vooral de nieuwe babyolifant Ruby moet eraan geloven. Zij moet na de dood van de grote olifant Stella onmiddellijk presteren, terwijl ze eigenlijk nog in rouw is. Mack wou geen geld vrij maken om Stella te genezen.
En dit verandert Ivans leven helemaal. Hij had zich helemaal neergelegd bij zijn leven als circusaap, maar nu wil hij een beter leven voor Ruby. Hij heeft aan Stella beloofd om voor haar te zorgen als zij er niet meer is. En door alle verhalen van Ruby die vertelt over het onrecht dat mensen haar olifantenstam hebben aangedaan, komen bij Ivan ook de verhalen van vroeger weer naar boven. Hij merkt hoe hij zijn zusje mist, en herinnert zich hoe zijn vader werd doodgeschoten. Dit maakt hem strijdvaardig. Ivan besluit om uit heel veel A4-pagina’s een groot reclamebord te maken waarmee hij de mensen wil oproepen om Ruby naar de dierentuin te brengen. Uiteraard is zijn grote pamflet zeer abstract, maar Julia slaagt erin het te ontcijferen en samen met haar vader overplakt ze de reclame voor de amusementshal met het pamflet dat Ivan gemaakt heeft. Hiermee mobiliseert hij heel wat dierenliefhebbers en krijgt hij uiteindelijk voor elkaar dat alle dieren uit de amusementshal naar de dierentuin mogen. Ivan verandert hier langzaamaan van de onderdanige aap die hij steeds geweest is in een echte zilverrug. En daar krijgt hij ook bezoek van Julia, die een foto bij zich heeft van een heel gelukkige Ruby.