Ik ben een konijn

De Amerikaanse kinderboekenreeks Een gouden boekje was vanaf haar eerste publicatie in 1942 ongemeen populair. In 2001 nam de Nederlandse uitgeverij Rubenstein de rechten over. Ik ben een konijn is een heruitgave van het gelijknamige kinderverhaal uit 1963. 

Konijn Nicolaas neemt ons mee doorheen de vier seizoenen en vertelt wat hij dan doet. Bloemen plukken in de lente, in het gras liggen in de zomer, spelen met de herfstbladeren in de herfst en sneeuwvlokken vangen in de winter. Het is een simpel maar heerlijk leven temidden van alle natuurpracht.

De zestig jaar oude illustraties in klaterende kleuren zijn de blikvanger van dit kleine maar fijne prentenboek met gouden boekenrug. Ze zijn retro en tijdloos tegelijk. Dieren als de vlinders, vogels en insecten en bloemen, en planten als narcissen en aardbeiplanten worden natuurgetrouw afgebeeld. Het is allemaal erg mooi. Elk seizoen heeft zijn eigen kleuren en sfeer. Nicolaas zelf is een schattig konijntje met stralende ogen en een snoezig snuitje, en met een geel truitje en een rode salopette, uiteraard met een gat voor zijn staartje. Het perspectiefgebruik van illustrator Richard Scarry is opvallend. Zo is Nicolaas merkelijk kleiner dan de vlinders en de vogels en kan hij onder een vliegenzwam schuilen. Wil de illustrator ons hier iets zeggen over nietigheid in de grootsheid van de natuur? 

In de Verenigde Staten wordt dit hartverwarmende kinderboek van generatie op generatie doorgegeven. Voor velen is dit het eerste boekje dat ze als kind kregen. Ook na zes decennia blijven het verhaal en de illustraties jonge kinderen, zelfs de allerkleinsten charmeren. Dát noemen ze een klassieker.