Ik ga op reis en ik neem mee...

Dit speelse zoekboek combineert een geheugenspel met een avontuurlijke ontdekkingstocht. De auteur is ervan overtuigd dat geheugentraining helpt om focus en concentratie te verbeteren, en probleemoplossend en creatief denken te stimuleren. Onderzoek toont aan dat wie deze vaardigheden onder de knie heeft, het niet alleen beter doet op school, maar ook beter wordt in het sociaal omgaan met elkaar. Wie beter kan onthouden, is in staat om zelfstandiger te werken en heeft vaak meer zelfvertrouwen.

Reden genoeg, zo lijkt het, om dat geheugen te trainen. Dat kan samen met Oscar. Hij doorkruist de hele wereld van de Amazone, via de Noordpool tot de Sahara. Naar elk van zijn bestemmingen neemt hij tien dingen mee. De eerste plaat toont een overzicht van deze spullen. Hierbij krijg je een wetenschappelijk onderbouwde geheugentip mee, die je helpt om de items te memoriseren. Dat kan o.a. aan de hand van een liedje, een verhaaltje, door ze in de kleuren van de regenboog te plaatsen, door ze te clusteren of door er grappige beelden bij te verzinnen. Op de volgende plaat is te zien hoe onhandige Oscar steeds een aantal spullen kwijtraakt. De kijker wordt dan uitgedaagd om te zien wat er ontbreekt. Hoe verder in het boek, hoe meer spullen Oscar verliest. Na tien verschillende bestemmingen en kleurrijke prenten is Oscar wel tien spullen kwijt! Achteraan in het boek test de grandioze geheugenquiz wat je hebt onthouden over het hele boek. Ouders die meelezen en zoeken, krijgen op de laatste bladzijde tips aangeboden die het geheugen verbeteren en concentratie bevorderen.

De doordachte lay-out en duidelijke gestileerde illustraties van Duncan Beedie zorgen voor een helder overzicht, en de aardse tinten sluiten mooi aan bij de omgeving van de reisbestemming. Oudere kinderen zullen liever zelfstandig door het boek zoeken, jongere kinderen kunnen wat begeleiding gebruiken. Maar niet alleen thuis, ook op school kan deze originele uitnodiging om met het geheugen aan de slag te gaan aantrekkelijke inspiratie bieden.