Ik hou echt niet van de winter

De twee eekhoorntjes Tim en Tijn zijn de beste vriendjes. Wanneer het echter op hun gevoelens over de winter aankomt, reageren de eekhoorntjes compleet verschillend. Zo verschillend dat er ruzie komt tussen de twee vrienden. Zullen ze hun meningsverschil aan de kant kunnen schuiven?

Op educatief vlak kan je je als lezer vragen stellen bij de directe overgang van zomer naar winter in de tekst. Het gaat over vallende blaadjes in de koude winter … maar hoort dat niet eerder thuis in de herfst? En hoe komt het dat de vriendjes plots ruzie maken? Tim wil Tijn niet meer binnenlaten, omdat Tim graag met hem in de sneeuw wil wandelen. Maar is dat een reden om je beste vriend plots niet meer in je huis binnen te laten? De opbouw naar het conflict kon iets meer uitgewerkt worden zodat de ruzie je als lezer net iets minder verrast.

De kleuren van de tekeningen bieden een mooi contrast tussen de warme beleving van Tijn (oranje, rood, warm paars …) en de koude gevoelens van Tim (verschillende blauwtinten). Op het einde van het verhaal komen de vrienden weer bij elkaar en dat zie je ook in het kleurenpalet van de tekeningen op het einde van het boek. Mooie ondersteunende beelden, maar de gefrustreerde, boze expressie op het gezichtje van Tim kon hier en daar wel wat krachtiger uitgebeeld worden.

Ik hou echt niet van de winter is een degelijk prentenboek met mooie tekeningen, maar met een verhaal dat net iets sterker opgebouwd kon worden.