Ik stop de grote mensen in bed

In dit boek worden de rollen omgedraaid. De kleine kinderen steken de grote mensen in bed. En dat is nodig. Grote mensen zijn moe, omdat ze verschillende jobs uitoefenen doorheen de dag. Zo is elke ouder tegelijkertijd een poetswonder, een kussen, een chef-kok, een tovenaar, een gewichtheffer, een dirigent, een waarzegger, een vuilnisophaler, een rekengenie en een dokter. Het is dus niet meer dan logisch dat grote mensen vroeg naar bed toe moeten, anders zijn ze “doodop, pompaf en stikkapot”. Een humoristisch boek over de vele verschillende rollen die ouders hebben.

Wie graag van boeken houdt over ouderschap, is met dit boek aan het juiste adres. Ouders worden in dit boek geprezen voor hun harde werk. Het lijkt bijna onmogelijk dat ouders dat allemaal krijgen klaargespeeld. Toch gebeurt het elke dag en wordt er elke dag onafgebroken voor kinderen en het huishouden gezorgd. Dit boek heeft dan ook een heel duidelijke boodschap: 'Wie zoveel werkt, moet voldoende slapen'. Lynn Pinsart slaagt erin om die boodschap op een humoristische manier over te brengen. Pinsart is met dit verhaal niet moraliserend, maar zegt wel waar het op staat – en gelijk heeft ze. Heerlijk om te lezen en fantastisch geschreven!

De illustraties door Julie Vangeel verdienen een bijzondere vermelding. De dynamische en gedetailleerde tekenstijl blijft eindeloos integreren. De ouders worden in bizarre, maar herkenbare, situaties geplaatst wat op de lachspieren werkt. Opvallend in haar tekenstijl, is hoe ze de gezichten van de personages vormgeeft. Vangeel bewijst daarmee dat goede portretten niet staan of vallen met het ontbreken van een mond of neus. Bovendien is er een grote en geslaagde aandacht voor meerstemmigheid in dit boek.

De combinatie van een sterk verhaal en groteske illustraties valt in de smaak en doet zowel kinderen als ouders lachen. Dit voorleesverhaal is een goed cadeau voor elke ouder die graag kritisch naar zichzelf kijkt of gewoon graag eens in bed gestopt wil worden.