Ik zal je bewaren
Een oorlog zoals WOII kan diepe wonden achterlaten. Over generaties heen. Jeska Verstegen weet dit maar al te goed. De nood om hierover te schrijven was groot en met ‘Ik zal je bewaren’ heeft ze dit op een meesterlijke wijze verteld.
Het verhaal vertelt hoe Jesje, Jeska, begint te beseffen dat haar moeder iets meedraagt uit haar verleden. Als ze haar thuissituatie met leeftijdsgenootjes begint te vergelijken, komt stilaan het besef dat haar moeder zich soms wel anders gedraagt. Ze ontdekt al snel dat Hesje, de naam waarmee Jejses grootmoeder zich vergist, hier iets mee te maken heeft. Jesje ontpopt zich als een kleine detective om het grote geheim te onthullen.
Dit verhaal is echt en dat voel je. Bijvoorbeeld dat schrijnende oneerlijke gevoel in het stuk waar de moeder van Jesje haar verbiedt om te luisteren naar een verhaal in de klas. Dat boek: Oorlogswinter van Jan Terlouw wordt door Jesjes leerkracht voorgelezen, maar Jesje moet op die momenten buiten de klas wachten. Het is echter niet betuttelend of beklagend neergeschreven, maar zoals het is. De tijdsgeest is heel herkenbaar voor leeftijdsgenoten van Jeska Verstegen. Voor de jeugdige lezer is dit een beklijvend, informatief en meelevend boek. Jeska is ook gekend als illustrator en wat ze kan met tekeningen doet ze hier met woorden. Ze kan echt met woorden tekenen.
Ik raad ook zeker aan om de podcast van De Grote Vriendelijke podcast (nummer 25) te beluisteren. Het geeft je heel wat inzicht in het waarom dit boek er is gekomen. Ook de uitleg rond de kaft, is fijne achtergrondinformatie.
Op de website https://naarschoolmetquerido.nl/boeken/ik-zal-je-bewaren/ vind je ook lessuggestie. Met of zonder deze tips is dit boek zeker een aanrader voor een klasbibliotheek.
Om het helemaal echt en beklijvend te maken is er op het einde nog een verwijzing naar een echt filmpje. Ik denk dat iedere lezer die dat gaat opzoeken er van aangedaan is. Maar oordeel vooral zelf.