Jacquot en de lichtzoeker

Jakob Smits (1855-1928) was een Nederlands-Vlaamse kunstenaar die een tijd in Mol-Achterbos woonde. Coco en June (pseudoniem van Karen Leten en Barbara Soenen) maakten met dit prentenboek voor kinderen vanaf een jaar of vijf een ode aan die man.

Jacquot en zijn moeder gaan een tijdje bij opa, Jakob Smits, wonen. Voor Jacquot is het onduidelijk waar zijn opa mee bezig is. Is hij een boer, een smid, een postbode, een weerman, wat doet hij op zolder, wat met dat goud …? Het blijft een mysterie voor Jacquot totdat hij op zolder een aantal kunstwerken vindt.  Zijn opa is een kunstenaar die zijn inspiratie uit het Kempense landschap en de lichtinval haalt.

Wat het meest opvalt in dit boek zijn de illustraties. Ze zijn zo gedetailleerd dat het haast foto’s lijken. Het zijn kunstwerken op zich. In het midden van het boek is er voor een originele verrassing gezorgd. Je komt op de donkere zolder terecht. Met behulp van “een lichtstraal” kan je de verborgen voorwerpen en kunstwerken ontdekken. Ook vind je wat verder een uitsparing in een pagina. Die doet aan de ene kant dienst als raam en aan de andere kant past het in het geheel van de wolken. Het schilderij is identiek aan het detail.

De tekst en het verhaal zijn zeer eenvoudig gehouden. Het geheel voelt zeer dromerig aan. Het dient vooral om jonge kinderen kennis te laten maken (niet meer dan dat) met kunstenaar Jakob Smits. In dit boek is niet echt duidelijk wat al dan niet “echt” is. De verkregen informatie is zeer summier gehouden. Als je geprikkeld bent, kan je online verder op zoek naar meer informatie. Ook bestaat er een museum waar je zijn werken kan bewonderen.