Jamie tegen de wereld

elf jaar en non-binair

Jamie is een 11-jarige vrolijke, non-binaire jongen. Op de basisschool heeft hen het best naar hun zin. Daar wordt hen met respect behandeld, gebruikt iedereen de juiste voornaamwoorden en heeft hen twee boezemvrienden Ash en Daisy. Wanneer Jamie een keuze moet maken voor de middelbare school, raakt hen in de problemen. Wordt het de jongensschool of zal hen kiezen voor de meisjesschool? Jamie hoort op geen van beiden thuis en het ergste is dat niemand daar ooit eerder over heeft nagedacht. Hen voelt zich dan ook volkomen onbegrepen. Tijd om zelf, met de hulp van Ash en Daisy, het heft in eigen handen te nemen.

Jamie heeft er geen probleem mee om als non-binair in het leven te staan. Het is echter de buitenwereld die nog niet klaar blijkt om de kinderen de juiste keuze te laten maken. Jamies ervaringen worden lang uitgesponnen en vaak nadrukkelijk beschreven. Korte hoofdstukken Jamie Rambeaus taalgids vullen het verhaal aan met informatie rond taalgebruik en geven een ruimer beeld over de LHTBIQ+-community.

Dit boek is niet alleen een vlot geschreven, toegankelijk verhaal dat herkenning kan bieden aan wie in deze community valt. Het heeft ook duidelijk de bedoeling de leefwereld van jonge lezers te verruimen, wat tot meer kennis en begrip kan leiden.