Jan Politieman

Dit prentenboek speelt in op de fascinatie van vele kleuters voor het beroep van politieman. Al op de eerste bladzijde poogt het de nieuwsgierigheid te prikkelen. Poltieman Jan krijgt de opdracht een grote bruine briefomslag met 'Topgeheim' erop te gaan posten. Onderweg naar de brievenbus wordt zijn pet gestolen. Jan zet de achtervolging van de dief in: op de politiemotor en in de politiehelikopter, met de hulp van Snuffel de speurhond, vermomd op het marktplein, maar de dief wordt niet gevat. Een teleurgestelde Jan gaat terug naar het kantoor en beseft dat hij door de mislukte achtervolging de brief eigenlijk vergeten te posten is. Geen nood, het was allemaal opgezet spel. De collega’s hebben een verrassingsverjaardagsfeestje voorbereid.
Kleuters kunnen dankzij de tips in de illustraties snel merken dat het politiekorps iets van plan is. De voorlezer kan er zo nodig hun aandacht op vestigen en samen kan er geraden worden wat er te gebeuren staat. Op de echte ontknoping van het verhaal moet je immers wachten tot de laatste bladzijde. Ondertussen zijn er heel wat begrippen uit het politiejargon de revue gepasserd, bv. patrouillewagens, misdaad, missie, speurhond, huiszoeking, ... En dat was dan ook de bedoeling.
De illustraties zien er vrolijk, maar vlak uit. Er zit weinig leven in en de figuurtjes zijn wat overdreven kinderlijk voor het onderwerp.